12 Δεκ 2018

«Κάλυψη» (!) στα καρτέλ του Τύπου

Αερολογίες του Κυριτσάκη (της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και περίεργες συστάσεις από τον «πρόθυμο» Βορίδη για τα πρόστιμα!
Ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των «καρτέλ» διανομής Τύπου εμφανίστηκε στη
Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος έδωσε μάλιστα και συμβουλές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καλώντας τη να είναι «περιορισμένη, ορισμένη και ορθολογική» ως προς τα πρόστιμα που επιβάλλει! 
Μιλώντας στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τάχθηκε λίγο πολύ υπέρ του συγκεντρωτισμού της αγοράς σε ένα πρακτορείο, μιλώντας για μη… ελκυστικό επιχειρηματικό πεδίο. «Και γιατί δεν ανοίγει κι άλλο πρακτορείο να βγάλει λεφτά;» διερωτήθηκε, μάλιστα, ειρωνικά. Απέφυγε δε να καταδικάσει συλλήβδην τέτοιες μονοπωλιακές πρακτικές, ισχυριζόμενος ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανέβαινε κατά πολύ το κόστος λειτουργίας. 
Οσα είπε ο κ. Βορίδης προκάλεσαν αίσθηση και ερωτήματα, καθώς τυγχάνει δικηγόρος της εφημερίδας «Παραπολιτικά», του φίλου του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είναι μέτοχος στο πρακτορείο Αργος. Γιατί λοιπόν κάποιος να επενδύσει σε ένα πρακτορείο διανομής Τύπου; Μήπως γιατί «μυρίστηκε» χρήμα, είτε από τα μελλοντικά κέρδη που θα προέρχονταν από τη νέα… εμπορική πολιτική τής Αργος είτε από την εξόντωση των αντιπάλων; Ισως γι’ αυτό ο βουλευτής, αν και σημείωσε πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται στα πρακτορεία καταλήγουν να βαρύνουν οικονομικά τους εκδότες και τις εφημερίδες, απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν οι παραβάσεις των πρακτορείων πρέπει να τιμωρούνται ή όχι.
Ξεδιάντροπα
Οσο για τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκη, δήλωσε ξεδιάντροπα: «Δεν θα γίνω εγώ αυθαίρετος επειδή η “δημοκρατία” ή ο Βαξεβάνης έχει το θέμα του, εγώ δεν θα κάνω το χατίρι κανενός». Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να απαντήσει για τα φαιδρά πρόστιμα-χάδια που επέβαλε σε Αργος και Ευρώπη, όταν μάλιστα το τελευταίο έχει κλείσει. Επιχειρώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα, αρνήθηκε ότι το ύψος του προστίμου ήταν χαμηλό, ισχυριζόμενος ότι υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων των ισολογισμών που κατέθεσαν οι δύο εταιρίες. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ανερυθρίαστα ότι, αν τα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι ψεύτικα, αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά της Δικαιοσύνης! «Τα πρόστιμα είναι ένα εργαλείο της επιτροπής μαζί με άλλα που έχει για να κάνει τη δουλειά της. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι λαϊκό δικαστήριο. Κινούμαστε με βάση τα στοιχεία που έχουμε» αντέτεινε ο κ. Κυριτσάκης στην κριτική που ασκήθηκε από βουλευτές, επιμένοντας ότι το μόνο που έκανε η επιτροπή ήταν να υπολογίσει το πρόστιμο βάσει των ισολογισμών, έσοδα - έξοδα, που κατατέθηκαν. 
Παραδέχθηκε δε ότι το αρχικό πρόστιμο ήταν πολύ υψηλότερο, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, μειώθηκε κατά 30%, με νόμο που προβλέπει μειώσεις για όλους όσοι δέχονται να μπουν στη διαδικασία διευθέτησής του. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις από τους βουλευτές, ο κ. Κυριτσάκης δήλωσε πως δεν έχει καλέσει τον εκπρόσωπο της Αργος για εξηγήσεις, επειδή ο ίδιος δεν έχει «τάτσι μίτσι κότσι» με κανέναν, καθώς κινείται «ανεξάρτητα, αντικειμενικά, ευθύβολα και χωρίς παρεμβάσεις στο έργο του», όπως ισχυρίστηκε...
dimokratianews.gr