23 Ιαν 2019

Βενεζουέλα: “Βόμβα” Μαδούρο μετά τις ανοιχτές απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση

Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε απόψε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.
Παράλληλα, ο Μαδούρο κατήγγειλε την αμερικανική κυβέρνηση για σχέδιο πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του και την αντικατάστασή του από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό.
Αφορμή για την ραγδαία κλιμάκωση των σχέσεων της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ στάθηκε η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως “προσωρινό πρόεδρο” της χώρας.
Την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Μάλιστα ο Πομπέο ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις στη Βενεζουέλα να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ο λαός στη Βενεζουέλα υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο”, σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τόνισε πως η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό για να συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.
Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας”, πρόσθεσε.

Βενεζουέλα: Γκουαϊδό ο εκλεκτός

Νωρίτερα την Τετάρτη (23.1.2019) ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, ήδη ο Καναδάς ετοιμάζεται να τον αναγνωρίσει και αυτός ως νέο ηγέτη της Βενεζουέλας.
Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ευθυγραμμιζόμενες με την Ουάσινγκτον.
Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και “συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας”.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν “την ελευθερία και τη δημοκρατία”, στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.
Μόνη, μέχρι στιγμής εξαίρεση, αποτελεί το Μεξικό. Η προεδρία της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού για την εξεύρεση μίας δημοκρατικής λύσης.