21 Ιαν 2019

Ολο το παρασκήνιο της καρατόμησης του Ιωάννη Αγγελή

Πώς φτάσαμε στην καθαίρεσή του από τη θέση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Αιτία και οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τον περίεργο ρόλο του στις εξελίξεις της πολύκροτης υπόθεσης Novartis...

Από τη
Μαρία Παναγιώτου
H είδηση αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της «δημοκρατίας». Οπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος υπηρετούσε ως εποπτεύων της Εισαγγελέας Διαφθοράς καθαιρέθηκε από τη συγκεκριμένη θέση. Αιτία, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες, είναι -μεταξύ άλλων- και οι αποκαλύψεις μας σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση Novartis και τον δικό του, περίεργο ομολογουμένως, ρόλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις αρχές Ιανουαρίου δημοσιεύσαμε μια σειρά από ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία τρεις εισαγγελείς από την Εισαγγελία Διαφθοράς (η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης) και ο εποπτεύων εισαγγελέας, δηλαδή ο κ. Αγγελής, ταξίδεψαν στη Βιένη, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, για να ανταλλάξουν στοιχεία με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Αν και αυτό το ταξίδι έγινε γνωστό στον Τύπο, υπήρξαν κάποιες «λεπτομέρειές» του, οι οποίες δεν είχαν διαρρεύσει και τις οποίες μας μετέφεραν πηγές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ποιες ήταν αυτές οι «λεπτομέρειες»; Οτι ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβουν οι ελληνικές Αρχές από τις αμερικανικές συντριπτικά στοιχεία σε βάρος Ελληνα πρώην υπουργού.

Μάλιστα, η άρνηση του εισαγγελέα εξόργισε τόσο τους Αμερικανούς, που απειλήθηκε θερμό επεισόδιο. Τα στοιχεία που αρνήθηκε να πάρει ο εισαγγελέας αφορούν την ύπαρξη ενός λογαριασμού στο εξωτερικό, μέσω του οποίου τακτικά έφευγαν ποσά, για να πληρώνονται έξοδα σε άλλη χώρα μέλους της οικογένειας του υπουργού. Η επιχειρηματολογία ήταν ότι οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να κάνουν χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών. Φυσικά, όπως έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν, αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί για μια σειρά λόγων, με σημαντικότερο το ότι... τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είχαν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.

Η μετάδοση των πληροφοριών μας μάλλον προξένησε αναταραχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γιατί αμέσως μετά από εισαγγελικούς και δικαστικούς κύκλους άρχισε να διαρρέει μία σειρά στοιχείων, που στόχο είχαν να αποδείξουν ότι το περιστατικό δεν συνέβη ποτέ. Ομως στην πραγματικότητα, αυτές οι διαρροές αποδείκνυαν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το περιστατικό ήταν πραγματικό.

Για παράδειγμα, οι κύκλοι αυτοί διέψευδαν, και μάλιστα κατηγορηματικά, «ότι οι Ελληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν τα στοιχεία (δηλαδή ένα στικάκι) που αφορούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού. Παρ' όλα αυτά, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διατάξει έρευνα με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους». Ηταν προφανές ότι, αν υπήρχε η βεβαιότητα ότι το περιστατικό δεν συνέβη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν θα ξεκινούσε έρευνα.

Ακόμη, οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι ο κ. Αγγελής ζήτησε από το αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δύο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust και ότι η Εισαγγελία είχε ζητήσει μετά τα δημοσιεύματά μας ακόμη μία συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη. Και τα δύο αυτά γεγονότα μάς έκαναν να συμπεράνουμε ότι πράγματι υπήρχαν στοιχεία που αρνηθήκαμε να παραλάβουμε.

Μάθαμε, ακόμη, εκείνες τις ημέρες ότι ο κ. Αγγελής κατέθεσε την αναφορά του για το ταξίδι στη Βιένη, επίσης μετά τα δημοσιεύματά μας, γεγονός που μας είχε κάνει να αναρωτηθούμε γιατί χρειαζόταν να περάσει ένας μήνας για να τη συντάξει.

Τελικά οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οπως κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή στους διαδρόμους των γραφείων των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, ο κ. Αγγελής πρόκειται σύντομα να αντικατασταθεί από συνάδελφό του, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αποφάσισε την απομάκρυνσή του. Τα πραγματικά εντυπωσιακά αντανακλαστικά της κυρίας Δημητρίου στην υπόθεση προκαλούν μόνο θετικές εντυπώσεις. Μάλιστα, ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει την ίδια δυναμική προσέγγιση, προκειμένου σύντομα όχι μόνο να περιορίσει τις ολιγωρίες, αλλά και να ανακτήσει όσα στοιχεία χάθηκαν στη διαδρομή.
Μία εξέλιξη που δεν ξαφνιάζει όσους γνωρίζουν
Οσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται να αποτελούν έκπληξη για τους δικαστικούς και τους εισαγγελικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου. Πολλοί ήταν εκείνοι που από την αρχή εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι ο κ. Αγγελής θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα θέση του, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν.Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αγγελής, απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του. Και στο παρελθόν, είχε καθαιρεθεί από τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος μπορεί σήμερα να νιώθει δικαιωμένος για εκείνη την επιλογή του.
Ο κ. Αγγελής βέβαια είχε επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον συναδέλφων του, υποβάλλοντας σωρεία αναφορών, ακόμη και μηνύσεων. Ακόμη συζητιέται στα γραφεία του Αρείου Πάγου ο «εκρηκτικός» τρόπος του σε μια σειρά περιστατικών. Μεταξύ αυτών εναντίον των οποίων είχε στραφεί, είτε με αναφορές είτε με μηνύσεις, ήταν οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, Μανώλης Ρασιδάκης, Νίκος Παντελής, ο εισαγγελέας και μέλος της Ελλάδας στη Eurojust Νίκος Ορνεράκης, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ακόμη και η ίδια η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Και παρότι όλα τα περιστατικά έχουν σχολιαστεί από τους εισαγγελείς με αρνητικό πρόσημο, αποτελεί τρομερή έκπληξη ακόμη και στους εισαγγελικούς κύκλους η απομάκρυνσή του από μια θέση, την οποία ανέλαβε πριν από μόλις περίπου δύο μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Αγγελής ανέλαβε τα καθήκοντά του ως εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου στη συγκεκριμένη θέση.
Μένει τώρα να δούμε τις εξελίξεις που θα προκαλέσει η αντικατάσταση του κ. Αγγελή, κυρίως σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό μέρος της ιστορίας, δηλαδή τη διαδικασία των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση Novartis.
dimokratianews.gr