24 Ιαν 2019

Στην πραγματικότητα δεν ήθελε πρόταση μομφής...

Η ΝΔ ήδη από χθες το βράδυ εξηγούσε στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην καταθέσει πρόταση μομφής. Σύμφωνα και με το...

ρεπορτάζ του matrix24.gr, οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

«Πρώτον, κρίθηκε ατελέσφορο μέτρο, αφού δεν επρόκειτο να αλλάξουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 151 ναι στο αίτημα για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. Κανείς από αυτούς δεν επρόκειτο να αλλάξει την ψήφο του, εκτίμησαν στην Νέα Δημοκρατία και έλαβαν ακόμη υπόψη τους και το γεγονός ότι για να τελεσφορήσει η πρόταση δυσπιστίας δεν απαιτείται η συγκέντρωση της πλειοψηφίας, αλλά αυτή σε κάθε περίπτωση απαιτείται από το Σύνταγμα να είναι τουλάχιστον με 151 ψήφους.

Δεύτερον, κρίθηκε ότι οι δηλώσεις τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα υπερψήφιζαν τη γαλάζια πρόταση ήταν «ανέξοδες», καθώς και ο ένας και ο άλλος θα το έκαναν ως «άλλοθι», ενώ στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτε όταν μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο μεν αρχηγός των ΑΝΕΛ στήριξε μέχρι πρόσφατα τον κ. Τσίπρα, δίνοντας του ακόμη και «δανεικούς» βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ο βουλευτής του Κώστας Ζουράρης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά καταψηφίζει τις Πρέσπες δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής της ΝΔ. Ο δε επικεφαλής του Ποταμιού παρέχει έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση με την ψήφο που είναι έτοιμος να δώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Όλα αυτά καλά. Μόνο που αυτά ίσχυαν και... προχθές και αντιπροχθές, δηλαδή όλες τις ημέρες που η ίδια η ΝΔ «έφτιαχνε κλίμα» για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας. Όχι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είδε ξαφνικά το φως το αληθινό. Αντιθέτως, όπως ο Neo είναι σε θέση να γνωρίζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε ήθελε να καταθέσει πρόταση μομφής, αλλά πιεζόταν αφόρητα από τα... δεξιά του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος για κορυφαία στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην δεξιά τάση και ήθελαν να κατατεθεί πρόταση μομφής για δύο λόγους: πρώτον, για να μπορεί η ΝΔ να ισχυριστεί πως «έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της» προκειμένου να φρενάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών και, δεύτερον, για να κάνουν οι ίδιοι «σόου» στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

Ωστόσο, έπειτα από πολύ καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δείξει στους εν λόγω ποιος είναι ο αρχηγός...

matrix24.gr