23 Ιαν 2019

Εργοστάσιο fake news στην πΓΔΜ, ιδού ο “εγκέφαλος”!

Περισσότερες από 7,1 εκατομμύρια αναφορές ψευδών ειδήσεων – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- οι περισσότερες από τις οποίες συχνά υποκινούσαν μίσος εναντίον...
μουσουλμάνων και μεταναστών διακινήθηκαν από το 2016 μέχρι το 2018 από μία μικρή πόλη των Σκοπίων, το Κουμάνοβο, χαρίζοντας στους διαχειριστές τους χιλιάδες ευρώ, γράφει στο ethnos.gr ο συνάδελφος Τίμος Φακαλής.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή περισσότερες από 70 ιστοσελίδες διασποράς ψευδών ειδήσεων και 450 ψεύτικοι λογαριασμοί στα social media έπεσαν από το διαδίκτυο μετά την ολοκλήρωση έρευνας για τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου και τους ανθρώπους που κρύβονταν πίσω από αυτό στο Κουμάνοβο.
Την έρευνα και την αποκάλυψη έκαναν ένας Βέλγος γλωσσολόγος, ο Marten Shenk και ένας καθηγητής του πανεπιστημίου του Leiden, ο Peter Burger στο πλαίσιο του προγράμματος Lead Stories και Nieuwscheckers.
Όσοι χρήστες προσπαθούσαν να επισκεφτούν τις συγκριμένες ιστοσελίδες διάβαζαν αντί για ψεύτικες ιστορίες αποχαιρετιστήρια μηνύματα, άλλες ανέφεραν ότι οι ο λογαριασμοί ανέστειλαν την λειτουργία τους ενώ σε άλλες έδειχναν σφάλμα. Την ίδια ώρα εκατοντάδες ψεύτικες ειδήσεις διαγράφονται από δεκάδες ιστότοπους παγκοσμίως. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ