16 Ιαν 2019

«May Day»: Σε λίγες ώρες κρίνεται το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι

Το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι κρίνεται σε λίγες ώρες την ώρα που οι Βρετανοί βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της διαδικασίας αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ. 


Κι ενώ η Μέι αναμένεται να επιβιώσει και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ 21 .15 μ.μ. ώρα Ελλάδος, αφού οι «αντάρτες» της θα την ξελασπώσουν, στην Ευρώπη έχουν αρχίσει τα παζάρια.

Βρετανοί βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη. Αυτό αφήνει το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Brexit - θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 - να αναβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ υποστήριξαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό καθεστώς ανωνυμίας . Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Το 53% των πολιτών επιθυμεί την παραμονή της Μέι στην εξουσία 

Και μπορεί μεν η Βρετανία να στροβιλίζεται στο χάος του Brexit, ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες επιθυμούν την παραμονή της λαβωμένης Τερέζα Μέι στην εξουσία. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτο «Sky Data», το 53% τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μέι στην πρωθυπουργία ενώ το 38% τάσσεται κατά.

Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα Βρετανούς (61%) είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η Βρετανία βρίσκεται σε σοβαρή κρίση.

«Φωνές » για νέο δημοψήφισμα

« Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, υποστήριξε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, η Νίκολα Στέρτζον, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η αρχηγός των Τόρις με τις Βρυξέλλες. 

Για «πικρή ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενώ «ψυχραιμία» ζήτησε η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουε. 

Η Μέι αναμένεται να επιβιώσει για μία ακόμη φορά καθώς χρειάζεται 318 ψήφους σε σύνολο 650. 

Σε δηλώσεις τους στο BBC, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπορίς Τζόνσον, έσπευσαν να επισημάνουν ότι θα στηρίξουν σήμερα την πρωθυπουργό γιατί θεωρούν αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit με τις Βρυξέλλες. 
Eφόσον η Μέι λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ, στη συνέχεια κάνει βαλίτσες για Βρυξέλλες προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο για το Brexit. Επιστρέφει στην πατρίδα της και ζητά εκ νέου ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία σχετικά με το Brexit. 

Εάν σήμερα δεν τα καταφέρει, δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian,η Συντηρητική πρωθυπουργός δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Μέι θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της.Ωστόσο, πρωτοκλασάτα στελέχη -αντάρτες των Τόρις δεσμεύτηκαν ήδη πως ότι θα την στηρίξουν. 

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Βουλή των Κοινοτήτων - Ο Κόρμπιν επιτίθεται στη Μέι 

Δριμεία επίθεση σε βάρος της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε ο ηγέτης των Εργατικών , Τζέρεμι Κόρμπιν, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων,λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία που θα κρίνει το πολιτικό της μέλλον. 

«Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε τη συμφωνία της Μέι . Δεν μπορεί να καταλάβει ότι χρειάζεται να βρει κάτι άλλο», δήλωσε ο Κόρμπιν και πρόσθεσε:
«Αλλά δεν είναι μόνο το Brexit στο οποίο έχει αποτύχει . 

Η φτώχεια αυξάνεται. Πότε θα μειωθεί ενώ είναι στην εξουσία;», πρόσθεσε.