19 Φεβ 2019

Βιασμός γυναίκας μέσα στο κτήριο της Κομισιόν – Εμπλοκή Ευρωπαίου αξιωματούχου

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επέβαλε τη Δευτέρα (18/02/2019) δικαστήριο των Βρυξελλών σε ανώτερο υπάλληλο της Κομισιόν, για την υπόθεση βιασμού μιας συνεργάτιδάς του το 2015, μέσα στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μεταδίδει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο εσθονικής καταγωγής 52χρονος Μάργκους Ρ., έχει πλέον διορία ενός μήνα, για να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή που εκδόθηκε πρωτόδικα χθες από βελγικό πλημμελειοδικείο.
«Θα υπάρξει έφεση», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Νταμιέν Χολτσάπφελ.
«Λέει πως το θύμα είχε δώσει τη συναίνεσή του, αλλά το δικαστήριο θεωρεί πως συναίνεση δεν υπάρχει», εξήγησε στο AFP ο Λικ Ενάρ, πρόεδρος του γαλλόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το AFP, η υπόθεση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Κομισιόν, Μάργκους Ρ. έκανε μια μικρή γιορτή, «ενδιαφερόμενος προκειμένου να υποκινήσει τους συνεργάτες του να συμμετάσχουν σε ένα νέο επαγγελματικό σχέδιο και για τη γέννηση της κόρης του», δήλωσε ο Ενάρ.
Στη συνέχεια, όπως είπε ο Ενάρ, «η κατάσταση εξελίχθηκε, εκφυλίστηκε».
Το θύμα, μια γυναίκα 20 χρόνια νεώτερή του, εργαζόταν στην ίδια υπηρεσία ως νομικός, υπό την ευθύνη του, μια περίσταση η οποία αναγνωρίστηκε ως επιβαρυντική από το δικαστήριο.
Τελικά, ο 52χρονος κρίθηκε ένοχος και του επιδικάστηκε χρηματικό πρόστιμο άνω των 30.000 ευρώ, ποσό που κατέβαλε στη γυναίκα για ηθική βλάβη, ενώ άλλα 5.000 ευρώ έλαβε ο σύντροφος του θύματος.
Μάλιστα, το δικαστήριο επέβαλε στον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι βάσει του βελγικού Δικαίου, βιασμός θεωρείται «κάθε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης οποιασδήποτε φύσης και με οποιοδήποτε μέσο, που διαπράττεται σε ένα άτομο που δεν συναινεί».

Η αντίδραση της Κομισιόν

«Τέθηκε σε διαθεσιμότητα μόλις το γεγονός αναγγέλθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή και ξεκίνησαν εσωτερικές διαδικασίες», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.