20 Ιουλ 2019

Τι καφέ πίνουν σε 14 χώρες του κόσμου

Αν είστε από τους ανθρώπους που πρώτα φτιάχνουν καφέ και μετά λένε «καλημέρα», το βίντεο του Insider σας αφορά. Δείχνει τι καφέ πίνουν σε 14 χώρες του κόσμου.
Στο Βιετνάμ έχουν τον Egg Coffee, τον καφέ που είναι φτιαγμένος από αυγό. Ανακαλύφθηκε το 1946, όταν λόγω του πολέμου δεν υπήρχε γάλα διαθέσιμο.
Στην Αυστραλία έχουν τον flat white, μια παραλλαγή του latte αλλά μικρότερος σε μέγεθος.
Στη Νότια Ινδία έχουν το Kaapi, που είναι καφές φίλτρου που ανακατεύεται με βρασμένο γάλα. Σερβίρεται σε ειδικό σκεύος και πριν το σερβίρισμα το χύνουν εναλλάξ από το ένα σκεύος στο άλλο για να ανακατευτεί καλά ο καφές με το γάλα.
Η Αιθιοπία θεωρείται η γενέτειρα του φυτού του καφέ. Τα νοικοκυριά κάνουν καλέσματα καφέ τρεις φορές την ημέρα. Εκεί, καβουρδίζουν πρώτα τους κόκκους καφές σε ένα τηγάνι και μετά μπαίνουν σε ένα ειδικό σκεύος, το τζεμπένα, για να γίνει ο καφές.  
Στη Μέση Ανατολή ο καφές μπορεί να περιλαμβάνει μπαχαρικά, όπως κανέλα, σαφράν και κάρδαμο.
Στην Τουρκία, ο τούρκικος καφές ψήνεται στην άμμο.
Στην Ελλάδα για χρόνια είχαμε τον φραπέ, που ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν ένας αντιπρόσωπος της Nescafe ανακάτεψε τον στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό σε ένα σέικερ, γιατί δεν μπορούσε να βρει ζεστό νερό. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουμε αντικαταστήσει τον φραπέ με τον φρέντο.
Η Ιταλία είναι φυσικά γνωστή για τον εσπρέσο και τη ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είναι επίσης η χώρα που έφτιαξε τις μηχανές εσπρέσο με ατμό, για να μπορεί ο καθένας πλέον να απολαύσει τον υπέροχο καφέ  ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Στην Σουηδία και τη Φινλανδία έχουν το kaffeost, ή καφές με τυρί.
Ο γνωστός Irish coffee λέγεται ότι ανακαλύφθηκε τον χειμώνα του 1943, στο εστιατόριο ενός αεροδρομίου. Για να ζεσταθούν οι επισκέπτες, πρόσθεσαν στον καφέ ιρλανδέζικο ουίσκι.
Στην Ισπανία έχουν τον Cafe bombon, όπου είναι εσπρέσο με γάλα. Ο καφές σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, πρώτα μπαίνει το γάλα και η κρέμα και μετά ο καφές.  
Στην Κούβα ο καφές σερβίρεται όλες τις  ώρες της ημέρας.
Ο Café de olla, είναι ο παραδοσιακός καφές του Μεξικού. Φτιάχνεται με καφέ, κανέλλα και ακατέργαστη ζάχαρη.
Το Cafezinho είναι ο πιο γνωστός καφές στη Βραζιλία. Ουσιαστικά είναι ένα μικρό φλιτζάνι καφέ φίλτρου που σερβίρεται με πολύ ζάχαρη.