22 Ιουλ 2019

Το μητρικό γάλα διαλύει και όγκους!

Χημική ουσία που περιέχεται μόνο στο μητρικό γάλα μπορεί να διασπάσει τους όγκους ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μετατρέποντάς τους σε μικροσκοπικά κομμάτια τα οποία αποβάλλονται με τα ούρα.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για εναλλακτική μορφή χημειοθεραπείας, καθώς η ουσία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν καταστρέφει τον υγιή ιστό και κατά συνέπεια η χορήγησή της δεν έχει σοβαρές παρενέργειες.
Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Motol University Hospital στην Πράγα της Τσεχίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Καταρίνα Σβάνμποργκ, μελετώντας την ουσία alpha1H, η οποία είναι ένα σάκχαρο του μητρικού γάλακτος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των μωρών.
Ειδικότερα, πειράματα σε 20 ασθενείς με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη έδειξαν ότι η alpha1H ενωνόταν με το ελαϊκό οξύ που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα, δημιουργώντας μια νέα χημική ένωση.
Αυτή, με τη σειρά της, έχει αντικαρκινική δράση, καθώς ενεργοποιεί τον μηχανισμό που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστρέφονται.
Επειτα από μόλις δύο ώρες από τη χορήγηση της alpha1H ξεκίνησε η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στην ουροδόχο κύστη.
Υστερα από έξι εγχύσεις της ουσίας, στα ούρα των ασθενών εντοπίστηκαν μικροσκοπικά κομμάτια του όγκου, δείγμα ότι τα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα αποβάλλονταν μέσω των ούρων.
Σημαντικό είναι ότι η alpha1H δεν κατέστρεφε τα υγιή κύτταρα.