20 Σεπ 2019

“Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που βαραίνει την κ.Μενδώνη η επιλογή της κ.Σταματούδη”

Έναν χρόνο μετά την παραίτησή της από την θέση της διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), μια παραίτηση στην οποία, ουσιαστικά, εξαναγκάστηκε δεδομένου ότι τα μέλη του Δ.Σ του ...
οργανισμού είχαν εισηγηθεί την αποπομπή της μετά την αποκάλυψη του «ΈΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» πως είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, την οποία όφειλε να ελέγχει, η κ. Ειρήνη Σταματούδη, επανέρχεται δριμύτερη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Κουκά στο ethnos.gr, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της νέας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την διαχείρισή τους στην ψηφιακή ενιαία αγορά ενώ, παράλληλα, θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του ΟΠΙ σύμφωνα με τις ανάγκες της. Η εν λόγω επιτροπή θα λειτουργεί αμισθί και οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι τις 30-6-2020. Με λίγα λόγια η κ. Σταματούδη επιστρέφει στον ΟΠΙ και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες!
Η είδηση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία τόσο στους κόλπους του ΟΠΙ όσο και στους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι ενωμένοι πλέον, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κι έπειτα από την αποκάλυψη του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, ίδρυσαν την «ΕΔΕΜ», το νέο αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτσιμού να επαναφέρει την κ. Σταματούδη
Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε πως η κ. Σταματούδη είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της δημιουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) η οποία ιδρύθηκε με νομοθετική ρύθμιση και βασικό στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για την δημιουργία του οργανισμού που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πως είναι δυνατόν η Υπουργός Πολιτισμού, η οποία στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το καλοκαίρι, είχε δηλώσει πως στηρίζει το έργο της ΕΥΕΔ και την άμεση δημιουργία της ΕΔΕΜ, να επέλεξε, για την συγκεκριμένη θέση ευθύνης, ένα πρόσωπο που είχε αντισταθεί, και μάλιστα σθεναρά, στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου.
Θέσαμε το παραπάνω ερώτημα σε συνεργάτες της κ. Μενδώνη και η απάντηση που λάβαμε είναι πως η υπουργός δεν δύναται να απαντήσει άμεσα καθώς βρίσκεται σε πτήση με προορισμό το εξωτερικό. Αναμένουμε λοιπόν…
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr πάντως τα μέλη του Δ.Σ του ΟΠΙ έχουν ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρνητική εισήγηση που είχαν κάνει πέρσι σχετικά με την κ. Σταματούδη.
Ο Πάνος Σκουρολιάκος χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού
Η πρώτη επίσημη αντίδραση, πάντως, ήρθε από τον τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρολιάκο ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του: «Η επιλογή του προσώπου της κ. Ειρήνης Σταματούδη για την θέση του προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο βαραίνει τους ώμους της κ. Υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σταματούδη παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την θέση της Διευθύντριας του ΟΠΙ, μετά την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, η οποία ζητούσε την αποπομπή της. Βασική αιτία της αρνητικής εισήγησης ήταν η αποκάλυψη («Έθνος της Κυριακής», 5/8/2018), ότι ο ΟΠΙ είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ, την οποία υποτίθεται πως όφειλε να ελέγχει.
Ο Πάνος Σκουρολιάκος μάλιστα επιτίθεται και προσωπικά κατά της υπουργού Πολιτισμού λέγοντας: «Είναι πλέον φανερό ότι η κ. Μενδώνη έχει σχέδιο για τον Πολιτισμό και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο: την πλήρη αποκατάσταση όλης της παλιάς στρατιάς «ημετέρων», ανεξαρτήτως προτέρου βίου. Όπου δε αδυνατεί να το κάνει νομότυπα το κάνει «δια της πλαγίας» προκειμένου να επιτύχει το στόχο της».
Πηγή: ethnos.gr