20 Οκτ 2019

Γάλλοι & Γερμανοί βουλευτές ζητούν έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ & καταδικάζουν Ρ.Τ.Ερντογάν: «Στείλτε τον στη Χάγη»

Παρ όλο που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (ιδιαίτερα η γερμανική) έχουν τηρήσει μία -το λιγότερο-
ανεκτική στάση απέναντι στους «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας, δεν ισχύει το ίδια και για τα κοινοβούλια.
Συγκεκριμένα Γάλλοι και Γερμανοί βουλευτές προχώρησαν σε δύο σημαντικές κινήσεις, δείχνοντας πως ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος των ευρωπαϊκών χωρών βλέπει με ιδιαίτερα αρνητικό μάτι την Τουρκία. 
Το Παρίσι και η ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν σε κυρώσεις ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, δήλωσαν περίπου 60 μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου από οκτώ πολιτικές ομάδες και οι κυρώσεις να φθάσουν φθάνουν μέχρι την αναστολή της ιδιότητας της χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, προτείνεται να ξεκινήσει η διαδικασία «αναστολής της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», δεδομένου ότι η Άγκυρα απειλεί τη «κοινή ασφάλεια». 
Καλούν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων «παρόμοιων με εκείνες που υιοθετήθηκαν κατά της Ρωσίας», αναφέρει το Le Figaro. Οι βουλευτές θέλουν επίσης να διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκίας και να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Οι αντιπρόσωποι της Εθνικής Συνέλευσης εξέφρασαν την οργή τους για τις ενέργειες της Τουρκίας και την «αδράνεια των δυτικών δημοκρατιών».
«Η Γαλλία και η ΕΕ θα πρέπει να λάβουν αμέσως όλα τα κατάλληλα μέτρα», ανέφεραν οι κοινοβουλευτικοί σε κοινή τους δήλωση.
Η δήλωση των βουλευτών υποδηλώνει την ανάγκη να «προστατευτούν οι Κούρδοι σύμμαχοι που έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα, ενώ αγωνίζονται μαζί» με τις χώρες της Δύσης. Οι βουλευτές πιστεύουν ότι «η ΕΕ έχει ηθικό καθήκον στους Κούρδους μαχητές, που πέθαναν κατά χιλιάδες για να προστατεύσουν» την Ευρώπη».
Οι βουλευτές καταδίκασαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί αποκαλεί τρομοκράτες τις κουρδικές ομάδες παρόλο που ο ίδιος «προστατεύει κάθε είδους ισλαμικές ομάδες καθώς και Σύριους τζιχαντιστές».
Η Γαλλία πρέπει να «καθοδηγήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παροχής βοήθειας, η οποία θα τιμήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δείξει σε όλους ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να γράφει Ιστορία», ανέφεραν οι βουλευτές στη δήλωσή τους.
Θέση εναντίον της Τουρκίας αλλά και κατά του Ερντογάν προσωπικά πήρε και στη Γερμανία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, το οποίο αμφισβήτησε τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε σε κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν. 
Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζητά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Ρολφ Μίτσενιχ.
Όπως δηλώνει στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Βελτ «Ο Ερντογάν την στιγμή αυτή καταπατά το διεθνές δίκαιο. Έχει εξαπολύσει επιθετικό πόλεμο. Η συμπεριφορά του πρέπει να έχει συνέπειες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προσφυγή εναντίον του στο δικαστήριο αυτό, θα επηρέαζε τη διεθνή διπλωματία, ακόμη και εάν η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη της Ρώμης».
Ο ίδιος πολιτικός αμφιβάλει για την φερεγγυότητα της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία και δηλώνει «βεβαίως και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, προήχθησαν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς άνδρες του τουρκικού στρατού οι οποίοι και επιθυμούν άλλες συμμαχίες πέρα από το ΝΑΤΟ».
Επίσης, η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, επιτέθηκε σε ομιλία της, εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας «οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη σε αυτούς που έδωσαν σκληρό αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και αυτό τώρα θέτει μεγάλο ερωτηματικό για την αξιοπιστία της ισχυρότερης συμμαχικής μας χώρας».