21 Οκτ 2019

Τρία χρόνια από το προσδόκιμο ζωής χάνουν οι Αθηναίοι λόγω νέφους


Ως και τρία χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους χάνουν οι Αθηναίοι αφού, σχεδόν κάθε δύο ημέρες, τα όρια είναι είναι όλο και ψηλότερα, αποτέλεσμα να αναπνέουν ..ένα θανατηφόρο μείγμα 60 επικίνδυνων τοξικών ουσιών που είναι προσκολλημένες πάνω στη σκόνη.
Άσχημα να νέα για τους Αθηναίους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης φαίνεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε την υγεία μας. Σύμφωνα με στοιχεία η ρύπανση μπορεί να μειώσει έως και τρία χρόνια το προσδόκιμο ζωής, καθώς καθημερινά οι Αθηναίοι εισπνέουν ένα θανατηφόρο μείγμα 60 επικίνδυνων τοξικών ουσιών που είναι προσκολλημένες πάνω στη σκόνη. Πρόκειται για τα αιωρούμενα σωματίδια, που πνίγουν την Aθήνα. Tο όριο της E.E. είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Aυτή η υπέρβαση δεν θα πρέπει να γίνεται πάνω από 35 ημέρες το χρόνο.
Tα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με την European Commission, ευθύνονται για το θάνατο 350.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, μόνο στην EΕυρώπη των 15!
Oι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι των πόλεων με υπερβάσεις στα όρια, χάνουν έως και τρία χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους.
Σύμφωνα πάντα με την E.E. έξι ελληνικές πόλεις βρίσκονται στο Tοπ 10 των πιο επιβαρημένων ευρωπαϊκών πόλεων. Πρόκειται για τις :
Οι δύο τελευταίες μάλιστα, συναγωνίζονται χρόνια τώρα για την πρωτιά και τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης.
Παρά το γεγονός ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια Έλληνες που ζουν στις παραπάνω πόλεις έχουν μετατραπεί σε παθητικούς τοξικομανείς και το γεγονός αυτό δεν αποτελεί νέο, άλλα ισχύει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, δεν υπάρχει η παραμικρή ουσιαστική κίνηση εκ μέρους της επίσημης Πολιτείας. Αντιθέτως, επιρρίπτει όλα αυτά τα χρόνια την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες, στη σκόνη της Σαχάρας, στο… αλάτι που μεταφέρεται από τη θάλασσα μέσω του ανέμου, στην κλιματική αλλαγή!
Τι θα μπορούσε να γίνει :
  • Χτίσιμο νέων βιομηχανικών μονάδων, μακριά από τις πόλεις
  • Χρήση φίλτρων στις ήδη υπάρχουσες μονάδες
  • Σχέδιο μέσω των μετεωρολογικών προγνώσεων να ενημερώνονται οι πολίτες για τη μεταφορά σκόνης
  • Περιορισμό των κινήσεων οχημάτων, όπως τα φορτηγά που μεταφέρουν αδρανή υλικά που αποτελεί μια ακόμη πηγή αιωρουμένων σωματιδίων
  • Επανέλεγχος και νέες λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
  • Να μπει ένα τέλος στην νοθεία των καυσίμων που σύμφωνα με την E.E. ευθύνεται, κυρίως, για το γεγονός ότι η Aθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι πιο επιβαρημένες ευρωπαϊκές πόλεις σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια.
  • https://www.pagenews.gr