14 Νοε 2019

Μητσοτάκης – Ζάεφ: Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη – Τι θα συζητηθεί

Θέση της Αθήνας παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας. Αυτό είπε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η πορεία της χώρας του προς την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων της καλής γειτονίας, εννοώντας ασφαλώς το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας – με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός.
Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τα Σκόπια και περνά σ’ αυτή την περίπτωση μέσα από το σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία ναι μεν χαρακτηρίζεται ως επιζήμια από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να καταργηθεί από τη στιγμή που κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.
Έτσι, αυτό που αναμένεται να τεθεί από την πλευρά του στη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ είναι η τήρηση της συμφωνίας σε ό,τι αφορά κυρίως τα εμπορικά σήματα και τα δικαιώματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων.