9 Δεκ 2019

ΕΟΦ: Μετά την ρανιτιδίνη, πορτοκαλί συναγερμός για καρκινογόνο NDMA και σε φάρμακα για τον διαβήτη

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μεταφέρει ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα σκευάσματα μετφορμίνης για το διαβήτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο ΕΜΑ έχει πληροφορηθεί ότι έχουν ανευρεθεί ποσότητες σε ίχνη μίας πρόσμειξης , της Ν-νιτρωδοδιμεθυλαμίνης (NDMA), σε μικρό αριθμό σκευασμάτων μετφορμίνης για το διαβήτη εκτός της ΕΕ.
“Τα επίπεδα της NDMA στα σκευάσματα μετφορμίνης εκτός της ΕΕ που επηρεάζονται είναι πολύ χαμηλά και φαίνεται ότι είναι εντός ή ακόμη κατώτερα των ορίων που οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε αυτά από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τροφών και του νερού. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα σκευάσματα μετφορμίνης εντός ΕΕ έχουν επηρεαστεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος συμπληρώνει ότι “οι αρχές της ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία συνεργασίας με εταιρείες για να δοκιμαστούν σκευάσματα εντός ΕΕ και θα διαθέσουν περαιτέρω ενημερώσεις καθώς περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες”.
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ωστόσο, συστήνουν στους ασθενείς να μην διακόψουν τις θεραπείες τους.
Δείτε τι συμβουλεύει ο ΕΟΦ τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, στο iatropedia.gr