18 Ιαν 2020

«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ!» Διώχνουν (230+1000) εργαζόμενους και κλείνουν 200 καταστήματα στα ΕΛΤΑ...

Να μην πάνε στη δουλειά τους από την ερχόμενη Δευτέρα ειδοποιήθηκαν 230 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σήμερα και δεν έχουν ανανεωθεί.
Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν..

κατά κύριο λόγο στις θυρίδες εξυπηρέτησης του κοινού και οι συμβάσεις τους είχαν λήξει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από παράταση 7 ημερών, οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ειδοποιηθούν πως από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου δεν θα εργάζονται στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Έτσι, από τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας, καταστήματα των ΕΛΤΑ θα υπολειτουργούν. Για παράδειγμα, στο πλέγμα καταστημάτων της Κηφισιάς, που αποτελείται από 8 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος του Ωρωπού και άλλων, εργάζονταν συνολικά 20 υπάλληλοι. Από αυτούς, οι 12 ήταν συμβασιούχοι και δεν θα εργάζονται από Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μένει περίπου ένας υπάλληλος ανά κατάστημα.


Συνολικά 1250 οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν
Στα ΕΛΤΑ, εργάζονται συνολικά 5.300 μόνιμοι υπάλληλοι και 1250 με συμβάσεις οι οποίες λήγουν από σήμερα μέχρι τον Μάιο. Η δηλωμένη, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, πρόθεση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να γίνουν περικοπές, καθιστά ορατό το ενδεχόμενο πλέον να μην ανανεωθεί καμία από τις 1250 συμβάσεις, αφού σύμφωνα και με πληροφορίες, σε συνάντηση της περασμένης εβδομάδας υπήρξε η αναφορά "προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να φύγουν όλοι".

Από τους συμβασιούχους, οι 270 απασχολούνται σε θυρίδες εξυπηρέτησης των πολιτών και περίπου 1. 000 απασχολούνται ως ταχυδρόμοι, οδηγοί, διακομιστές κ.α.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συναντήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων με την διοίκηση είναι καθημερινές, στην προσπάθεια να βρεθεί λύση και να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι 230 που θα βρεθούν από Δευτέρα εκτός ΕΛΤΑ. Μέχρι σήμερα πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Το σενάριο κλεισίματος καταστημάτων
Το "σχέδιο αναδιάρθρωσης" των ΕΛΤΑ που εκπόνησε η εταιρεία Price Water House & Cooper (PwC) τον Ιανουάριο του 2019 κατά παραγγελία της προηγούμενης διοίκησης των Ταχυδρομείων, προέβλεπε περικοπές 83 εκατομμυρίων ευρώ στο κόστος λειτουργίας ως το 2021. Για να γίνει αυτό προβλεπόταν μείωση προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων ώστε τα 700 καταστήματα ανά την Ελλάδα να μειωθούν σε 450.

Καταστήματα δεν έκλεισαν, η διοίκηση άλλαξε μετά τις εκλογές, ωστόσο σύμβουλος παραμένει η ίδια εταιρεία. Το περασμένο διάστημα ανακοινώθηκε η πρόθεση να κλείσουν αρχικά 50 καταστήματα, με απώτερο στόχο να κλείσουν μεσοπρόθεσμα αλλά 200, μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός αριθμός. Ωστόσο, οι αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων βουλευτών αλλά και τοπικών αρχών ήταν έντονες τον τελευταίο μήνα, καθώς σε αρκετές απομακρυσμένες περιοχές, τα ΕΛΤΑ είναι η μοναδική κρατική παρουσία και εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες κατοίκων σε απομονωμένα χωριά. Τα καταστήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει, η συζήτηση όμως είναι σε εξέλιξη.
http://www.press-gr.com/2020/01/2301000-200.html