25 Ιαν 2020

«Ποιες ελλείψεις φαρμάκων;»!...

Τους ίδιους τους φαρμακοποιούς αλλά και τον κόσμο που ψάχνει να βρει φάρμακα και δεν βρίσκει, προσπαθεί να διαψεύσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αφορμή το...
τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων.



Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι επισήμως οι ελλείψεις είναι μόλις σε 27 φάρμακα, την ώρα που οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναφέρουν 400 κωδικούς σε έλλειψη!

«Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)» λέει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, «το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.
»Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας».

Όλα αυτά, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, μόλις πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωνε, πως «η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών. Για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών».

«Δυστυχώς», προσθέτει ο Σύλλογος, «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς. Καλούμε άμεσα την πολιτεία και προσωπικά τον Υπουργό να παρέμβουν»...

tvxs.gr