21 Ιαν 2020

Γενική απεργία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό την Τετάρτη σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο .

Στο δρόμο βγαίνουν για άλλη μια φορά κάτοικοι της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Χίου την Τετάρτη (22.1) ζητώντας μεταξύ...
άλλων την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα  και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων του Βορείου Αιγαίου, ενώ την Πέμπτη (23.1) θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.
Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για hotspot – φυλακές στα νησιά των 5000+ ανθρώπων. Παράλληλα, ζητούν μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και μετά προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν. 

Μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη (23/01) οι δήμαρχοι του όλων των Αιγαιοπελαγιτών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 
προσφυγικό
Πυρά κατά του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη εξαπολύει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου τόσο για τις θέσεις που εκφράζει όσο και για την συγκέντρωση που διοργανώνει η Περιφέρεια την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. «Με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ του εγκλωβισμού προσφύγων & μεταναστών, την λειτουργία των hot spot αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης» αναφέρει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο για τον κ. Μουτζούρη.
Τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης (22.1) συντονίζουν η περιφερειακή παράταξη «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», οι δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Μυτιλήνης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» και «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ», στο Δήμο Χίου «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ» και στο Δήμο Ανατ. Σάμου «Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ».
προσφυγικό