31 Μαρ 2020

Ανάφλεξη στον Καύκασο: Οι ΕΔ του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν σε επαρχία της Αρμενίας - Κούρδοι ανατίναξαν αγωγό Τουρκίας-Ιράν

Καθόλου απλά δεν είναι τα πράγματα στην περιοχή του Καυκάσου ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους ενώ την ίδια στιγμή Κούρδοι φέρονται να ανατίναξαν το αγωγό φυσικού αερίου στα σύνορα με την Τουρκία.
 
Κούρδοι αντάρτες με ελεγχόμενη συσκευή προκάλεσαν έκρηξη στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν στην Τουρκία κοντά στο συνοριακό σημείο διέλευσης Gürbulak στην τουρκική επαρχία Ağrı.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη ελέγχθηκε με τη μείωση της ροής του αερίου καθώς οι τουρκικές και οι ιρανικές αρχές διερευνούν την αιτία που δείχνει και το ιρανικό κουρδικό κόμμα που δεν δρα για πρώτη φορά.
Στην περιοχή των δυτικών συνόρων του Ιράν για όσους δεν γνωρίζουν κατοικούν Κούρδοι, οι οποίοι θέλουν και αυτοί την δημιουργία κουρδικού κράτους με εδάφη από το Ιράν, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ.    
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν ακόμη προβεί σε καμία ανακοίνωση σχετικά με την αιτία της έκρηξης, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Duvar, επικαλούμενο αξιωματούχο από την κρατική εταιρεία ενέργειας του Ιράν, ανέφερε ότι πιθανότατα και Ιρανοί Κούρδοι αντάρτες να συμμετείχαν στην έκρηξη που προκλήθηκε στον αγωγό.
Στην ίδια περιοχή ένα τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα είχε δεχθεί επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο στις αρχές Μαρτίου και τότε το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε επίσης τους Κούρδους, οι οποίοι όπως φαίνεται μεγιστοποιούν πλέον το εύρος των κτυπημάτων τους φτάνοντας και στην περιοχή αυτή των συνόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέο κύμα επιθέσεων στην Τουρκία, μιας και η περίοδος αυτή με την πανδημία εκτιμάται ως μεγάλη ευκαιρία από κουρδικής πλευράς, αλλά και στο Ιράν που δέχεται μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.

Αζέροι κτύπησαν Αρμένιους - Κίνδυνος ανάφλεξης στον Καύκασο

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να διεισδύσει με ευρεία επίθεση στις θέσεις του αρμενικού Στρατού στην περιοχή Noyemberyan της επαρχίας Tavush, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
"Στις 7 μ.μ. σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια στρατιωτική προσπάθεια εισβολής στις θέσεις των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Noyemberyan, Tavush. Ο αρμενικός στρατός αναχαίτισε την επίθεση ενώ δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά", δήλωσε ο Αρμένιος Υπουργός Άμυνας απόψε.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στόχευσαν κυρίως στα χωριά Baghanis και Voskevan, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα παιδί.
"Οι αρμενικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν καταλλήλως κατά της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Η πλήρης ευθύνη των συνεπειών εμπίπτει όμως ολοκληρωτικά στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν", πρόσθεσε το υπουργείο.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες.
Με σαφή υπαιτιότητα των Αζέρων και σαφέστατη υποκίνηση των Τούρκων που θέλουν να δουν την αυτοκρατορία του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή, οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε άλλη μία σύγκρουση στην περιοχή του Καυκάσου.
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ευρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες πάνω από την επίμαχη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς Αρμένιους, αλλά αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μέρος του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.
Τούρκοι αξιωματικοί σύνδεσμοι ευρίσκονται επίσημα εντός του γενικού επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η χώρα αυτή αγοράζει όπλα από την τουρκική βιομηχανία σχεδόν μόνιμα πλέον.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν τα δικά τους ύποπτα σχέδια στην περιοχή, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με αυτά των Αρμενίων και Ρώσων. Κύριος στόχος όμως όλων είναι σαφώς τα πετρέλαια του Καυκάσου.
ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ