2 Απρ 2020

Ο Κινέζος επιστήμονας που έφτιαξε τον κορονοϊό

Ένα ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε πριν από την πανδημία, ενισχύει τα σενάρια για δημιουργία του Covid-19 σε εργαστήριο
Θα μπορούσε να αποτελεί και σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας της ...
αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ωστόσο, προς στιγμή αποτελεί ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα για το πώς δημιουργήθηκε ο κορονοϊός, ο οποίος σκορπά τον θάνατο και τον τρόμο στον πλανήτη! Ο λόγος για ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Αρχή Ελέγχου Νοσημάτων της Ουχάν, αντί να ελέγξει, μπορεί και να δημιούργησε σε επιστημονικό εργαστήριο την τρομακτική πανδημία.
Το κουβάρι των αποκαλύψεων για την αρχή του κακού ξετυλίγεται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, διάρκειας εφτά λεπτών, που προβλήθηκε λίγες μέρες πριν «σκάσουν» τα πρώτα κρούσματα στην κινεζική Ουχάν. Σε αυτό, η κάμερα ακολουθεί τον Κινέζο ιολόγο Τιάν Τζουνχού σε μια «σκοτεινή» αποστολή σε σπηλιές με νυχτερίδες στην επαρχία Χουμπέι. Στα πλάνα, που κόβουν την ανάσα, ο ιολόγος μαζί με τον επιστήμονα-συνεργάτη του (σ.σ.: δεν κατονομάζεται), φορώντας ολόσωμες ειδικές στολές προστασίας, εισέρχεται σε σπηλιές και πιάνει με ειδική απόχη νυχτερίδες. Στη συνέχεια με εργαλεία και με χειρουργική μεθοδικότητα αφαιρεί από τα θηλαστικά ιστούς και αίμα, εκφράζοντας μάλιστα on camera τους φόβους του γι’ αυτό που κάνει, τόσο για την ασφάλεια του ίδιου όσο και του πληθυσμού!
Κατά λάθος
Το νέο ντοκιμαντέρ, που αναζωπυρώνει το εφιαλτικό σενάριο του εργαστηριακού λάθους, ακόμα και αυτό της ηθελημένης χρήσης του ιού ως βιολογικού όπλου, έχει τον τίτλο «Νεολαία στην Αγρια Φύση: Αόρατος Υπερασπιστής» και εντάσσεται σε μια σειρά από ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το έργο νέων Κινέζων επιστημόνων.
Το επίμαχο επεισόδιο που προβλήθηκε τον Δεκέμβριο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα κρούσματα στην Ουχαν, παρακολουθεί την καθημερινότητα του Τιάν που περνάει τις μέρες του στις υγρές και σκοτεινές σπηλιές για να πιάσει νυχτερίδες για την ερευνητική του δουλειά. Ο 40χρονος πατέρας δύο παιδιών είναι βοηθός Επικεφαλής Τεχνικός του Τμήματος Απολύμανσης και Απεντόμωσης του Δημοτικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ουχάν. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ λέει χαρακτηριστικά: «Δουλεύω στον τομέα της συλλογής και κατηγοριοποιήσης δειγμάτων ιών και είμαι ο αμυντικός σε μια αόρατη γραμμή άμυνας».
«Οι νυχτερίδες είναι φορείς διάφορων ιών. Μπορεί κανείς να βρει τους περισσότερους ιούς που ευθύνονται για ανθρώπινες ασθένειες σε αυτούς», λέει μάλιστα με ανατριχιαστικά προφητικό τρόπο. Εξομολογείται δε ότι συχνά νιώθει φόβο κατά τη διάρκεια τέτοιων ερευνητικών εξόδων που μπορούν να διαρκέσουν μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ερευνητής έχει επισκεφτεί δεκάδες σπηλιές στο Χουμπέι και έχει μελετήσει πάνω από 300 φορείς ιών τα τελευταία δέκα χρόνια. «Ελπίζω ότι αυτά τα δείγματα ιών θα χρησιμοποιηθούν μόνο στην επιστημονική έρευνα και δεν θα χρησιμοποιηθούν στην πραγματική ζωή» λέει εγείροντας ερωτηματικά. Τι μπορεί να τον κάνει να φοβάται ότι αυτοί οι ιοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πραγματική ζωή; Τα σενάρια του βιολογικού πολέμου πλέον φαντάζουν πιο αληθινά από ποτέ την ώρα μάλιστα που δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν την Κίνα για συγκάλυψη σε ό,τι αφορά την πηγή αλλά και το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας στη χώρα.
Μάλιστα, γιατρός από την Ουχάν που ήταν μεταξύ των πρώτων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κορονοιού έχει εξαφανιστεί. Η δρ. Αϊ Φεν φέρεται να είχε δεχθεί σκληρές επικρίσεις από τους αξιωματούχους του νοσοκομείου της Ουχάν όταν ανέβασε φωτογραφία ασθενή χαρακτηρίζοντας αυτός που έχει “κορονοιό SARS”. Οι δικοί της άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει συλληφθεί.

http://www.dimokratianews.gr/