3 Ιουλ 2020

Η μόνη “αύξηση” που πήραν οι στρατιωτικοί “για την καλή δουλειά” είναι στις ώρες εργασίας!

Αναμένοντας μάταια αυτό το “κάτι θα γίνει και για σας” που είχε υπονοήσει ο πρωθυπουργός σε μία από τις πρώτες τηλεοπτικές του εμφανίσεις επί κρίσης κορονοϊού και μετά από το “έπος του Έβρου” ,
οι στρατιωτικοί διαπιστώνουν ότι το μόνο που αυξήθηκε και μάλιστα δραματικά, είναι οι ώρες εργασίας τους! Οι υπερωρίες πάντα απλήρωτες στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει να “ξεφεύγουν” και οι πρώτες καταγγελίες από μονάδες του Έβρου προβληματίζουν.
Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο. Η αξιολόγηση της από τον κόσμο των ΕΔ θα είναι πλέον αναπόφευκτη …
ΠΡΟΣ : Π.Ο.Ε.Σ. Αρ.Πρωτ. 17/2020
Αλεξανδρούπολη, 29 Ιουν 20
ΚΟΙΝ : Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.
ΘΕΜΑ : Προσωπικό – Διοικητικά ( Ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού Περιφερειακής Ενότητας Έβρου )
ΣΧΕΤ. : α. Φ. 400/96/264124/Σ. 390/19.10.2014/ΓΕΕΘΑ/Β΄ Κλάδος
β. Υπ΄ αριθμ. Φ. 400/163881/Σ.4187/08.9.2011 Απόφαση κ. ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 2156, «Καθιέρωση των ωρών έναρξης της εργασίας του προσωπικού των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ – Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ»)
γ. Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις»
1. Σας γνωρίζουμε ότι, από στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου, έχουν γνωστοποιηθεί στο σωματείο μας περιπτώσεις κατά τις οποίες καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού, με μεγάλη συχνότητα επαναλήψεως, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών που συνδέονται με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
2. Όπως μας εγνώσθη, στελέχη τα οποία συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την 28 Φεβ 20 ως και σήμερα, καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσίες υπερβαίνοντας κατ΄ επανάληψη το 40ωρο και κατά περίπτωση φθάνοντας ακόμα και τις εβδομήντα (70) ώρες ανά εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου και κατ΄ επέκταση η μη ύπαρξη ελεύθερου χρόνου και ωρών αναπαύσεως όπως αυτό έχει συνταγματικώς κατοχυρωθεί.
3. Επιπροσθέτως διαπιστώνεται η ολοένα και αυξανομένη ανάθεση καθηκόντων στο προσωπικό των μονάδων του Έβρου καθώς και η εις βάρος του ελαστικοποίηση του υφιστάμενου εργασιακού πλαισίου με πρόφαση το μεταναστευτικό, χωρίς καμία πρόβλεψη για αποζημίωση και παρά τις σχετικές προβλέψεις όπως αυτές διατυπώνονται στα (α) και (β) σχετικά.
4. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα τείνει να ξεφύγει του επίπεδου Δκσεως Τάγματος ως προς την αναπλήρωση ωρών αναπαύσεως καθώς, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων των μονάδων του Έβρου μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφωθήκαν από το μεταναστευτικό πρόβλημα, η χορήγηση αυτών θεωρείται κατά περίπτωση μη εφικτή .
5. Επί των προαναφερθέντων υπενθυμίζουμε ότι:
α. Δεν υφίσταται μηχανισμός εκτέλεσης και αναγνώρισης υπερωριακής εργασίας στις ΕΔ.
β. Δεν προβλέπεται ουδεμία αποζημίωση υπερωριακής εργασίας για το στρατιωτικό προσωπικό συμφώνως του άρθρου 127 παρ. Κ του (γ) ομοίου .
γ. Η τήρηση του 40ώρου εβδομαδιαίου ωραρίου καθίσταται υποχρεωτική σύμφωνα με τα σχετικά (α) και (β).
δ. Εκκρεμεί σειρά αποζημιώσεων για το μόνιμο προσωπικό των ΕΔ όπως η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία.
6. Κατόπιν των ανωτέρω και για την αποκατάσταση των οποιωνδήποτε αδικιών σε βάρος του προσωπικού, παρακαλούμε όπως αναληφθούν ενέργειες για:
α. Την ακριβή υποτύπωση της υπερωριακής εργασίας σε όλες της περιπτώσεις, με ταυτόχρονη θέσπιση νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, τόσο ως προς τις υπερωρίες, όσο και ως προς την τήρηση του εβδομαδιαίου 40ώρου (με ενδεχόμενη ελαστικοποίηση αυτού για βέλτιστη κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών).
β. Την αναγνώριση του πραγματικού εύρους απασχόλησης του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού σε σχέση με το επίσημο ωράριο εργασίας .
γ. Την εξέταση του ενδεχομένου περαιτέρω στελέχωσης των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού για την αποφυγή της καταστρατήγησης του ωραρίου εις βάρος του προσωπικού που υπηρετεί σ αυτές .
https://www.militaire.gr/