9 Ιουλ 2020

Η Αλβανία απέλυσε την πρεσβευτή και όλο το προσωπικό της πρεσβείας στην Αθήνα

Οαναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας Γκεντ Τσακάι (στην κεντρική φωτογραφία, η έδρα του υπουργείου στα Τίρανα) απέλυσε την πρεσβευτή της χώρας στην Αθήνα μαζί με όλο το προσωπικό της πρεσβείας.

Η αιτία και το… σκάνδαλο


Ως αιτία της μαζικής εκκαθάρισης του ανθρώπινου δυναμικού της πρεσβείας αναφέρεται η «χαμηλή απόδοση» των υπηρεσιών του, αλλά αλβανικά μέσα ενημέρωσης τη συσχετίζουν με το σκάνδαλο της κλοπής 100 αλβανικών διαβατηρίων στην Αθήνα.
  
Ο Γκεντ Τσακάι
Στην υπόθεση, εκτός από την πρεσβευτή της Αλβανίας στην Αθήνα Αρντιάνα Χομπντάρι, είχε εμπλακεί και ο πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα Πέρβιν Τσικούρια.
Ο Τσακάι πρότεινε στον πρόεδρο της χώρας Ιλιρ Μέτα ως νέα πρεσβευτή την Λουέλα Χαϊνταραγκάι, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η τελική απόφαση για την νέα πρεσβευτή καθώς και για τις απολύσεις θα ληφθεί από τον πρόεδρο Μέτα, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κλοπή των διαβατηρίων


Η Χομπντάρι και ο Τσικούρια «εμπλέκονται στην υπόθεση κλοπής 100 διαβατηρίων από αυτοκίνητο του διπλωματικού σώματος της Αλβανίας που βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους» είχε ανακοινώσει για την υπόθεση των κλεμμένων διαβατηρίων το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας.
  
H Αρντιάνα Χομπντάρι
Η κλοπή είχε γίνει στις 13 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, αργά το βράδυ, στο Θησείο, όπου το όχημα του αλβανού πρόξενου, μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα διαβατήρια, υπέστη βανδαλισμούς.
Το όχημα ανήκε στον Τσικούρια, ο οποίος είχε αναλάβει το έργο να μεταφέρει υπηρεσιακά τα διαβατήρια στην Αθήνα και να τα παραδώσει στην αλβανική πρεσβεία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου.
«Για το γεγονός ενημερώθηκε αρμοδίως η ελληνική αστυνομία» προστίθετο στην ανακοίνωση.