4 Αυγ 2020

Ανασχηματισμός: Σήμερα οι αλλαγές στην κυβέρνηση...

 Συνεχίζονται από το πρωί τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού σε πρόσωπα της κυβέρνησης που θα απομακρυνθούν, αλλά και σε πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν.

Ο πρώτος...
ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι σήμερα γεγονός, με διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, αλλά με κύριο στόχο την ταχεία και στοχευμένη απορρόφηση και αξιοποίηση του «ευρωπαϊκού πακέτου’, στη βάση της Έκθεσης της Επιτροπής Σοφών- Για αυτό και ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία ως «ανασχηματισμός…Πισσαρίδη».

Ο πρωθυπουργός, από το απόγευμα χθες, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μην απαντούν στα τηλεφωνήματα δημοσιογράφων, αλλά όπως όλα δείχνουν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των αλλαγών αναμένεται να είναι ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Ο υφυπουργός Οικονομικών αναμένεται να προαχθεί σε αναπληρωτή υπουργό και να αναλάβει το συντονισμό της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, που πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει τον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Πληροφορίες έφεραν προς υπουργοποίηση και τον Πάνο Τσακλόγλου, μέλος της Επιτροπής Σοφών και πρόεδρο του ΣΟΕ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ –και, μάλιστα να αναλαμβάνει πιθανότατα το υπουργείο Εργασίας.


Κορυφαίοι υπουργοί δεν αναμενόταν να αλλάξουν, ενώ ερωτηματικό ήταν τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά και αν θα παραμείνουν στη θέση τους ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται και αν και από ποιον θα καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κράνη.

Ούτως ή άλλως, αναμένονται αλλαγές υφυπουργών και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, με την ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να προορίζεται για τη θέση του Γεράσιμου Θωμά, ενώ σε κυβερνητική θέση αναμένεται να αξιοποιηθεί και η ΓΓ Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ενδιαφέρον εμφανίζει ποια μέλη της ΚΟ της ΝΔ θα υπουργοποιηθούν, με τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο να έχει ακουστεί για τη θέση του υπουργού Τουρισμού και του Χρήστου Ταραντίλη –και-για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κυριακή κοντή γιορτή, όμως…

Βασίλης Σκουρής 

ieidiseis.gr