3 Δεκ 2020

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Όταν ο Καραμανλής τον υποδεχόταν στην Αθήνα το 1975 – Ιστορικές εικόνες

Ήταν Σεπτέμβριος του 1975, όταν έφτανε στην Αθήνα, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος έφυγε από την ζωή το βράδυ της Τετάρτης, 02.12.2020, σε ηλικία 94 ετών.

Από το 1975, όταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ...

επισκέφθηκε τη χώρα μας, έχουν περάσει από τότε 45 ολόκληρα χρόνια, όμως η επίσκεψη εκείνη θεωρείται αν μη τι άλλο ιστορική, αφού ήταν ένα χρόνο μετά την μεταπολίτευση και η Ελλάδα άλλαζε σελίδα.

Η έλευση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν σημαδιακή αφού ήταν εκείνος που είχε δώσει το προεδρικό αεροσκάφος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 και έτσι να έχουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.

Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.

Η ασφαλτόστρωση της Συγγρού

Μέσα σε μια νύχτα η Λεωφόρος Συγγρού έγινε λεωφόρος. Ασφαλτοστρώθηκε δηλαδή. Θέλαμε να δείξουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω την Ψωροκώσταινα.

Η ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου

Το Προεδρικό Μέγαρο εκείνη την περίοδο δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Ήταν ένα παρατημένο κτίριο, άδειο και με παλιά έπιπλα στο εσωτερικό του. Που θα έμενε όμως ο Γάλλος ηγέτης; Μόνο εκεί θα μπορούσε να μείνει.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ο χώρος για τον πολύ καλό του φίλο.

Έγινε λοιπόν, ριζική ανακαίνιση. Καινούργια έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, ακόμα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη της Βουλής γέμισαν τα κενά ράφια στις βιβλιοθήκες.

Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Σαρλ Ντε Γκωλ

Στον πρώτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν οι δυο κρεβατοκάμαρες που θα παρέχονταν στο ζεύγος Ντ’ Εστέν.

Μια για τον Γάλλο Πρόεδρο και μία για τη σύζυγό του Αν Αϊμόρ…

Σημειώνεται ότι ο πανύψηλος Ζισκάρ ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Σαρλ ντε Γκωλ τον Μάρτιο του 1963 όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Το κρεβάτι ήταν ειδική παραγγελία και είχε μήκος 2,5 μέτρα!

Η δεξίωση

Στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου έγινε η δεξίωση προς τιμήν του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Οι καλεσμένοι ήταν αρχικά 40 αλλά μετά από πιέσεις από τις συζύγους των καλεσμένων αυγάτισαν και έγιναν 80.

Φωτογραφίες από: Γαλλική πρεσβεία / ΑΠΕ – ΜΠΕ.