26 Ιαν 2021

Προβληματισμός στο Ισραήλ: 20 άτομα που εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση νόσησαν άμεσα από κορωνοϊό!

 Προβληματισμός επικρατεί στο Ισραήλ μετά την αποκάλυψη επιστημόνων πως μόλις λίγες βδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους (πρώτη & δεύτερη δόση)20 άτομα έχουν νοσήσει ήδη από τον κορωνοϊό. 

Προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η HMO Maccabi δείχνουν ότι ήδη 20 από τους 128.600 ανθρώπους που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, σε απόσταση μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας, όταν δηλαδή λειτουργεί η ανοσία του εμβολίου.

Από τους 20 που προσβλήθηκαν, οι μισοί πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Όλοι τους εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, βήχα, αδυναμία και κόπωση. Κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ούτε ανέβασε πυρετό υψηλότερο από 38,5. Οι περισσότεροι εξετάστηκαν για την Covid-19 επειδή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 Η Ανάτ Έκα Ζόχαρ, η διευθύντρια του τμήματος Πληροφοριών και Ψηφιακής Υγείας της Maccabi, ανέφερε ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτούς τους ασθενείς ώστε να διαπιστώσει αν θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα ή αν θα παρουσιάσουν επιπλοκές λόγω του ιού.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα κρούσματα σε εμβολιασμένους εμφανίστηκαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, σε μία περίοδο που δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. 

Μάλιστα το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του παρόλο που μεγάλο μέρος του πληθυσμού του είχε εμβολιαστεί.