22 Απρ 2021

Ενημέρωση για την υπόθεση Καραϊβάζ ζητά από Μητσοτάκη-Τσιάρα η Ευρωβουλή: “Η αγριότητα της δολοφονίας αποδεικνύει τις αυξανόμενες απειλές για τους δημοσιογράφους”

 

Ενημέρωση για την πορεία ερευνών της αστυνομίας μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ζητά το Ευρωκοινοβούλιο με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

«Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ερευνητής δημοσιογράφος καλύπτοντας θέματα σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, που φέρεται να περιλαμβάνει υψηλόβαθμα άτομα. Το κίνητρο για τη δολοφονία είναι ακόμη άγνωστο, αλλά οι συνθήκες υπαγορεύουν την εμπεριστατωμένη και ταχεία έρευνα» σημειώνεται στην επιστολή που έστειλε η πρόεδρος της ομάδας παρακολούθησης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων (DRFMG) Σοφί ιν τ’ Βελντ, ομάδα που ανήκει στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Η Ομάδα δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα αλλά και του Γιαν Κούτσιακ, δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του μέσα στο σπίτι του στη Σλοβακία.

Η αγριότητα της συγκεκριμένης δολοφονίας αποτελεί πρόσθετη απόδειξη των αυξανόμενων απειλών που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδιαίτερη βαρύτητα αυτής της υπόθεσης στην Ελλάδα προκάλεσε σοκ τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στα μέσα ενημέρωσης” αναφέρει στην επιστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στην επιστολή “θα θέλαμε να λάβουμε μία λεπτομερή επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης ως προς τις έρευνες”, εφόσον δεν καλύπτονται από το απόρρητο, ενώ επισημαίνεται ότι αν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πλευρές της υπόθεσης θα μπορούσαν να ερευνηθούν εκτός συνόρων της Ελλάδας και εντός της ΕΕ “να λάβετε υπόψη σας την ευκαιρία να ενεργοποιήσετε την Europol για διασυνοριακές έρευνες”.

Αναλυτικά η επιστολή:ΕΔΩ