14 Ιουν 2021

Σταματάνε άρον άρον τους εμβολιασμούς με Astrazeneca στους κάτω των 60

 


Νέα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca! Πλέον το σκεύασμα με το οποίο η χώρα μας εμβολίασε τους 30άρηδες και δεν άλλαξε τα όρια ηλικίας όπως έχει ήδη συμβεί σε αρκετές χώρες, θα σταματήσει να χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Η Επιτροπή Εμβολιασμού τώρα εισηγείται νέα δεδομένα και προτείνει να σταματήσει η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους κάτω των 60 στην Ελλάδα.

Η αλλαγή που έγινε άρον άρον, προβλέπει μάλιστα να αλλαχθεί το ραντεβού ακόμα και σε αυτούς που έχουν προγραμματίσει ενδεχόμενο εμβολιασμό με AstraZeneca.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναμένεται να κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα στις 18:00.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρκο Καβαλέρι τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους πολίτες άνω των 60 ετών, μετά από φόβους για σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων, κυρίως σε νέους.

Ο Καβαλέρι τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούνται εμβόλια τύπου mRNA, όπως της Moderna και της Pfizer ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να χορηγείται κατά προτίμηση στους άνω των 60. Όπως σημείωσε, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson «παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα από αυτό της AstraZeneca» ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως.