25 Σεπ 2021

Νέα ερωτήματα για την αόρατη δωρεά...

Άντα Ψαρρά

Μετά το χθεσινό δημοσίευμά μας για την αόρατη δωρεά της Σαουδικής Αραβίας ύψους 10.000.000 δολαρίων, κυβερνητικές πηγές πληροφόρησαν την «Εφ.Συν.» ότι: «Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει προς την ελληνική πλευρά την πρόθεση δωρεάς για την υποστήριξη του... Εμβολιαστικού προγράμματος. 

Το τελικό περιεχόμενο της σύμβασης δωρεάς στο σχέδιο του “Memorandum of Financial Contribution” που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου. Κατά συνέπεια δεν έχει υπογραφεί ούτε τελική σύμβαση, ούτε και έγινε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία επίσημη πράξη που θα ήταν ανακοινώσιμη, όπως γίνεται σε όλες τις δωρεές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Εμφανής ακόμα και μέσα από την απάντηση η κυβερνητική αμηχανία, ενώ προφανώς εξακολουθούν όχι μόνο να παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα αλλά να προκύπτουν και νέα. Συγκεκριμένα:

● Ο ε.τ. πρέσβης που απέστειλε την ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό στις 17/9 δεν πήρε ποτέ καμία απάντηση και μόνο όταν η επιστολή δημοσιεύτηκε η κυβέρνηση έσπευσε έστω ανεπίσημα να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το περιεχόμενο της σύμβασης δωρεάς είναι σαφές και στην επιστολή που αναφέρεται ως σχέδιο. Αυτό το σχέδιο όμως βρίσκεται αρκετές ημέρες στο ΥΠΕΞ με την ίδια ακριβώς μορφή, ενώ ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε και το υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.

● Το επιχείρημα ότι ακόμα τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού είναι πολύ συγκεκριμένος, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στο έγγραφο και στην επιστολή «ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από ελληνικής πλευράς για την κατάθεση του παραπάνω ποσού δεν είναι αυτός της Τραπέζης της Ελλάδος ή κάποιας ΔΟΥ, αλλά ο λογαριασμός GR9201715580006558101865331 στην Τράπεζα Πειραιώς ο οποίος ανήκει στη γνωστή εταιρεία Price Waterhouse and Coopers».

● Ο κρατικός αριθμός τηλεφώνου δεν ανήκει ούτε στον γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, που είναι ο πρώτος συμβαλλόμενος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά ούτε και στο υπουργείο Υγείας, που είναι και ο τελικός αποδέκτης της δωρεάς.

Ποια είναι λοιπόν ακριβώς η εκκρεμότητα που υπονοούν οι κυβερνητικές πηγές;...

efsyn.gr