30 Ιουν 2022

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την εξαπάτηση με τα αναδρομικά!

 


Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε την κομπίνα της κυβέρνησης το 2020 με την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά μόνο στις κύριες συντάξεις.

Στην ομολογία της εξαπάτησης πλέον των 2.000.000 συνταξιούχων προχώρησε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με τα αναδρομικά των μνημονιακών περικοπών.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επανέλαβε την κομπίνα που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 με την ψήφιση της τροπολογίας για την επιστροφή αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, λέγοντας ότι «στη ρύθμιση που είχαμε κάνει το 2020 είχαμε πει σαφώς, και είναι καταγεγραμμένο εντός του νόμου, ότι αποδίδουμε αυτές τις κύριες συντάξεις σε όλους κατ’ επέκτασιν της απόφασης των δικαστηρίων, δεν θα αποδοθεί η διαφορά των επικουρικών και των δώρων παρά μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει. Αυτός ήταν ο δημοσιονομικός χώρος που είχαμε, είμαστε ειλικρινείς και συνεπείς, εμείς αποδώσαμε αυτό που μπορούσαμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Ερωτηθείς για το αν αποφάσιζε η κυβέρνηση να δώσει τα ποσά σε όλους για τις επικουρικές και τα δώρα τι δημοσιονομικό κόστος θα είχε αυτό, απάντησε «σε μια πρόχειρη εκτίμηση για την ικανοποίηση των πρόσθετων αυτών αμοιβών για την επέκταση και μόνο, θα απαιτείτο ένας χώρος της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Όταν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος κινούνται σε ένα επίπεδο 300.000.000 τον μήνα, καταλαβαίνετε για τι ποσό μιλάμε».

Αυτό που σκόπιμα αποσιώπησε το δεξί χέρι του πρωθυπουργού είναι ότι για να το πετύχει αυτό, αφενός μεν ψήφισε τη διάταξη περί απόσβεσης των απαιτήσεων όσων δεν προσφύγουν στα δικαστήρια έως τον Ιούλιο του 2020, αφετέρου δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όπως υπενθύμισε χθες η «δημοκρατία», καλούσε τους συνταξιούχους να μην προχωρήσουν σε ένδικα μέσα γιατί θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων.

Σχολιάζοντας όσα ακολούθησαν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που εκπροσώπησε τους συνταξιούχους σημείωσε ότι «η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους για το 11μηνο σε επικούρηση και δώρα αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικών του 11μήνου θα ήταν καθολική».