28 Ιουν 2022

Από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μαθαίνουμε τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Μαδρίτη! Στο τραπέζι τα επικίνδυνα «παζάρια» ΗΠΑ – Τουρκίας


 Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ανακοινώθηκε συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όχι όμως από τον εκπρόσωπο του.... Λευκού Οίκου ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, κάτι που αλλάζει τελείως την ατζέντα της συνάντησης.

Μπορεί ο Τζ. Σάλιβαν να μην επιβεβαιώνει προγραμματισμένη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, ωστόσο απάντησε ότι «τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο μέχρι στιγμής, αλλά πιθανόν να έχουν την δυνατότητα να δουν ο ένας τον άλλο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι επόμενες 24 ώρες», και αυτό ρίχνει στο τραπέζι άλλα ζητήματα.

Καθώς η συνάντηση ανακοινώθηκε από τον υπεύθυνο ασφαλείας των ΗΠΑ, τα θέματα που θα συζητήσουν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αφορούν σε θέματα ασφάλειας του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο. Αφορούν σε εξοπλιστικές συναλλαγές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία αλλά και στα επικίνδυνα «παζάρια» για Φινλανδία – Σουηδία και ελληνοτουρκικά, αλλά και τα F-16.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, μάλιστα έμμεσα έδειξε να εξαρτά ενδεχόμενη συνάντηση με την ύπαρξη σημαντικής προόδου στις αυριανές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Yπάρχει αναβρασμός διπλωματικής δραστηριότητας. Σήμερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες και θα κάνει δηλώσεις. Αύριο, κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δεσμεύσεις μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών, Σουηδών και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Οπότε, θέλουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι εξελίξεις ενόψει της Μαδρίτης.

Ο πρόεδρος παρακολουθεί [τις εξελίξεις] στενά. Η ομάδα του εργάζεται με τους Φινλανδούς, τους Σουηδούς και τους Τούρκους, κι εγώ είμαι στο τηλέφωνο καθημερινά με τους ομολόγους μου κι από τις τρεις αυτές χώρες. Οπότε, για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, υποθέτω – είναι η απάντηση στο ερώτημά σας», είπε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».

Με πληροφορίες: hellasjournal.com