2 Οκτ 2022

Βουλγαρία-Στις σημερινές εκλογές τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας αναμένεται να πάρουν κεφάλι.


 Στη Σόφια, υπάρχει ένα ερώτημα που οι φιλοδυτικές ελίτ προτιμούν να αποφεύγουν να ρωτήσουν αυτή τη στιγμή: πόσοι από τα 6,5 εκατομμύρια Βούλγαροι είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Gazprom ώστε η ρωσική.. εταιρεία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου; , ανεστάλη από τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της τότε κυβέρνησης να πληρώσει σε ρούβλια ;

Όταν ρωτήθηκε, σε ένα καφέ της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ένας υποψήφιος από το φιλοδυτικό στρατόπεδο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές σήμερα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, προτίμησε να ζητήσει την ανωνυμία του, προτού εξηγήσει ειλικρινά: «Πρέπει να καταλάβουμε τους εαυτούς μας: το 67% Βούλγαροι είναι φιλορωσικά, οπότε αποφεύγουμε να μιλάμε πολύ γι' αυτό. »

Το ζήτημα της πιθανής επιστροφής του ρωσικού φυσικού αερίου στους βουλγαρικούς αγωγούς έχει γίνει το κύριο θέμα των τέταρτων κοινοβουλευτικών εκλογών μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, λόγω της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών σχηματισμών να συνθέσουν μια σταθερή κυβέρνηση. .

Ενώ η διαφθορά ήταν το νούμερο ένα μέλημα των Βουλγάρων το 2021, ο οικοδεσπότης των φιλορωσικών κομμάτων σε αυτό το βαλκανικό έθνος, ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η διαπραγμάτευση με την Gazprom ήταν η προτεραιότητα. Στόχος ήταν η συγκράτηση του πληθωρισμού που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 17,7% τον Αύγουστο.

Η χώρα «πουλήθηκε στους Αμερικανούς»

«Είναι η λύση κατά του πληθωρισμού, το αέριο τους είναι φθηνότερο, αλλά όλοι οι πολιτικοί μας έχουν πουλήσει τη Βουλγαρία στους Αμερικανούς. Και οι Γερμανοί είναι η μαριονέτα τους», λέει ένας ακτιβιστής του εθνικιστικού κόμματος «Αναγέννηση», που μιλούσε σε ένα πάρκο στη Σόφια όπου κάνει εκστρατεία. Γρήγορα ένα μέλος του κινήματος πήγε να τον διακόψει, τον φιμώνει και του απαγορεύει να δώσει το όνομά του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο αντιδημοκρατικός, ριζοσπαστικά ευρωσκεπτικιστής και αντιΝΑΤΟϊκός σχηματισμός θα μπορούσε να κάνει τομή και να ξεπεράσει το 10% των ψήφων.

Σε αυτό προστίθενται διάφορα αριστερά κόμματα, τα οποία επίσης ζητούν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και αναφέρουν ως παράδειγμα τη φιλορωσική πολιτική του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. «Έχει δίκιο όταν λέει ότι ο λαός του δεν πρέπει να υποφέρει για γεωπολιτικούς λόγους», θεωρεί για παράδειγμα ο Αλεξάντερ Σίμοφ, βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενός σχηματισμού από το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα που εκστρατεύει ανοιχτά κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων. .

Πρόκειται για μια ετερογενή ομάδα, που βαφτίστηκε από τους αντιπάλους της «συνασπισμός Gazprom», «περίπου το 30% των ψήφων», εκτιμά η Μποριάνα Ντιμιτρόβα, διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alpha Research. «Γίνονται όλο και πιο δυνατοί, αφού σοκαρίστηκαν λίγο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», λέει.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτός ο «συνασπισμός της Gazprom» θα μπορέσει να συμφωνήσει να ανατρέψει τη γεωπολιτική ευθυγράμμιση της Βουλγαρίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια.

Τουλάχιστον αυτή ήταν η υπόσχεση του τότε πρωθυπουργού, του κεντρώου και φιλοδυτικού Κίριλ Πέτκοφ, 42 ετών, ενός άνδρα που μεγάλωσε στον Καναδά και σπούδασε στο Χάρβαρντ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί αυτή τη ρήξη με την Gazprom για να βάλει τέλος τις ιστορικές ασάφειες της χώρας του έναντι της Μόσχας. Με επιτυχία, πήγε στην Ουάσιγκτον τον Μάιο για να διαπραγματευτεί την άφιξη επτά αμερικανικών δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου αερίου για να εγγυηθούν τα αποθέματα για το χειμώνα. Στη συνέχεια απέλασε δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για κατασκοπεία. Αυτή η απόφαση είχε βυθίσει τις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις σε ιστορικό χαμηλό.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο, αλλά η ρωσική προπαγάνδα είναι πραγματικά πολύ δυνατή σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης», λέει η Βέσελα Τσέρνεβα, σύμβουλος του πρώην προέδρου Πέτκοφ

Διορισμένη από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, έναν από τους τελευταίους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που τολμά ακόμα να εμφανίζεται με Ρώσους διπλωμάτες σε ορισμένες επίσημες τελετές, η προσωρινή κυβέρνηση προσπάθησε έκτοτε να ανατρέψει καθένα από τα μέτρα που ελήφθησαν από τον κ. Πέτκοφ. Οι αμερικανικές εταιρείες μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν ακυρωθεί στο όνομα σκοτεινών επιχειρημάτων που προκαλούν την έλλειψη διαθεσιμότητας ελληνικών τερματικών σταθμών LNG. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Gazprom για τον ανεφοδιασμό των αγωγών φυσικού αερίου κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα ήταν «αναπόφευκτη».

Πρώτη χώρα της ΕΕ, με την Πολωνία, που στερήθηκε το ρωσικό φυσικό αέριο, η Βουλγαρία λοιπόν ετοιμάζεται να επιστρέψει; «Είναι κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αναφέρει ο Καλόγιαφ Σταίκοφ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Ενέργειας, μια δεξαμενή σκέψης επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας. Πώς διαπραγματεύεστε με μια εταιρεία που αλλάζει μονομερώς συμβόλαια και παραδίδει όλο και λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν σε ρούβλια; Σύμφωνα με την παραδοχή της ίδιας της προσωρινής κυβέρνησης, η Gazprom δεν θα ήθελε να ανταποκριθεί στα πολλά αιτήματά της. Για να μην αναφέρουμε ότι ο αντίκτυπος της επιστροφής του ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε μικρή επίδραση για την πλειοψηφία των βουλγαρικών νοικοκυριών που εξακολουθούν να θερμαίνονται με καυσόξυλα.