29 Μαΐ 2023

Ο φόβος της «Νίκης» και η αγωνία του Βελόπουλου πιέζουν την ΝΔ

 


Έντονα προβληματίζει την κυβέρνηση η παρουσία του κόμματος «Νίκη» στην βόρεια Ελλάδα καθώς και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος παρουσιάζει έντονη δυναμική στον ίδιο ιδεολογικό και γεωγραφικό χώρο. Δηλαδή στην Βόρεια Ελλάδα και στον χώρο της εκκλησίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Άγιο Όρος προκειμένου να συζητήσει με τους ανθρώπους της εκκλησίας το θέμα αυτό καθώς όπως λέγεται ιδιαίτερα η Νίκη έχει πολλές και στενές σχέσεις ,με τους παλιοημερολογίτες των μονών του Αγίου όρους αλλά και με ανθρώπους του Αγίου Παισίου .

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το κόμμα Νίκη έφτασε στην είσοδο της Βουλής λαμβάνοντας 2,9% στηριζόμενο στις ψήφους των νέων που στο παρελθόν ήταν στην Χρυσή Αυγή και στον Ηλία Κασιδιάρη παρά από τις μεγάλες ηλικίες.

Φυσικά από κάποια στελέχη της ΝΔ εκφράστηκε η άποψη ότι η τόσο μεγάλη προβολή του θέματος εξαιτίας της αγωνίας των στελεχών της ΝΔ αντί να βλάψει τα δύο κόμματα αντίθετα μπορεί να τα ενισχύσει. Το δε αφήγημα ότι η Νίκη χρηματοδοτείται από τον ρωσικό παράγοντα δημιουργεί αίσθηση καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων πολιτών έχουν φιλορωσικά αισθήματα.

Με αφορμή την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τις σαφείς αιχμές για την «εργαλειοποίηση της πίστης» για εκλογικούς λόγους που εκλήφθηκε ως αιχμή προς το κόμμα «Νίκη» και τον Κυριάκο Βελόπουλο -κυρίως, όμως, για το πρώτο- καθώς φαίνεται πως μητροπόλεις, ιερείς και μοναστήρια στην Βόρεια Ελλάδα προτρέπουν έμμεσα ή και άμεσα τους πιστούς να τα στηρίξουν κάποιοι λένε ότι η ΝΔ προσέγγισε την επίσημη εκκλησία προκειμένου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να στέλνει μήνυμα στους πιστούς.

Λίγες ώρες μετά, ο Δημήτρης Νατσιός εξέδωσε ανακοίνωση που απαντά εμμέσως και προσδιορίζει τις σχέσεις της «Νίκης» με την Εκκλησία και επισημαίνει σχετικά με το εάν το κόμμα του είναι «χριστιανικό».

«Το Κίνημα ΝΙΚΗ κατηγορείται από ποικίλους «καλοθελητές» ότι επιδίδεται τάχα σε «χριστεμπόριο», ότι δήθεν εμπλέκει την Πίστη με την πολιτική, ότι τους αξίζει να χαρακτηρισθούν ως «Χριστιανοταλιμπάν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Νατσιός και πρόσθεσε:

Αξιοσημείωτο μάλιστα και ενδιαφέρον είναι, ότι δεν συνεννοούνται τουλάχιστον μεταξύ τους, καθώς κατηγορούν τη ΝΙΚΗ για εντελώς αντιφατικές κατηγορίες – μία ότι είμαστε «παλαιοημερολογιτικό κόμμα», την άλλη ότι έχουμε την στήριξη διαφόρων Μητροπολιτών, ακόμη και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου.

Το κόμμα «Νίκη» του δασκάλου Δημήτρη Νατσιού εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσκοπικά περίπου ένα μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαϊου με ποσοστό 1%. Στην Πειραιώς έλεγαν πως η εμφάνισή του ίσως συνδράμει στην συσπείρωση ακροδεξιών ψήφων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην πλαγιοκόπηση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος πάντως αφήνει να εννοηθεί πως υπήρξε πριμοδότηση του συγκεκριμένου κόμματος, της Ν.Δ, με στόχο τον ίδιο. Επιμένει μάλιστα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που περιλαμβάνουν ακόμα και sms θρησκευτικών οργανώσεων, παραεκκλησιαστικών κύκλων, αλλά και μητροπολιτών προς τους πιστούς με υπόδειξη να ψηφιστεί το συγκεκριμένο κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης το Κιλκίς, την Πιερία, την Πέλλα, τις Σέρρες και αλλού, περιοχές, δηλαδή, που το κόμμα Νατσιού συγκεντρώνει πολύ υψηλές επιδόσεις (7-8%), ενώ παράλληλα και η Ελληνική Λύση κρατά υψηλά ποσοστά.

https://www.topontiki.gr/