7 Ιουν 2023

Eρχονται λουκέτα «λέει» το ΚΕΑΟ

 


Ανάπτυξη μόνο στα λόγια, με τους μικρομεσαίους να αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Η αδυσώπητη πραγματικότητα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία δείχνει πού πορεύεται η πραγματική οικονομία κατά τη

διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έφερε ανάπτυξη μόνο για τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας και όσων εταιρειών είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι κρατικοδίαιτοι των απευθείας αναθέσεων, που κατά δήλωσή τους δεν είναι τόσο δημοκρατικοί και προστάζουν τους εργαζόμενους, υπό τον πέλεκυ της απόλυσης και με την παρουσία υπουργού του Κυρ. Μητσοτάκη, να προσέξουν τι θα ψηφίσουν! Τώρα που οι Ελληνες ψηφοφόροι πρόσεξαν τι ψήφισαν ας δούμε τι συμβαίνει στις τάξεις του ελληνικού επιχειρείν. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες βρίσκονται στην ουρά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους, που προσφέρονται περίπου σαν δώρο από αυτούς που κυβερνούν με στόχο να καταστρέψουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα!

Εκτίναξη ασφαλιστικών οφειλών το 2022

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ το 4ο τρίμηνο του 2022 οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 30,89%. Το 2021 έκλεισε με οφειλές ύψους 31,564 δισ. και το 2022 εκτινάχθηκαν στα 45,564 δισ. ευρώ! Στο ενδιάμεσο βέβαια οι Χατζηδάκης – Δουφεξής είχαν φροντίσει να διαγράψουν οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω της δεκαετούς παραγραφής. Βέβαια τα πετσωμένα ΜΜΕ στρεβλώνουν την εικόνα και μιλούν για αύξηση των εσόδων από εισπράξεις κατά 71% λόγω καθυστερούμενων οφειλών το 2022 σε σχέση με το 2021.

Είναι προφανές ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γονατισμένη από την άθλια διαχείριση της πανδημίας από τους Μητσοτάκη – Τσιόδρα – Κικίλια – Πλεύρη, αδυνατούσε να καταβάλει με κλειστές τις επιχειρήσεις τις ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, το 2022 έκλεισε με έσοδα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Το 2019 (έτος κανονικότητας) το ΚΕΑΟ είχε αντλήσει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με όσα οφείλονται. Οσο για την ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 2019; Είναι της τάξης του 17,65%. Τότε όμως οι οφειλές ήταν 29,67 δισ. ευρώ. Το 2022 ανήλθαν σε 45,56 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15,8 δισ. ευρώ. Είναι το δώρο του Κυρ. Μητσοτάκη σε όσους τον στήριξαν εντασσόμενοι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Η αλήθεια για τις ρυθμίσεις

Ας πάμε όμως και σε αυτούς που σηκώνουν στην πλάτη τους την ανικανότητα των Χατζηδάκη – Δουφεξή και συνάμα πρέπει να ανταποκριθούν στην αγωνία των οφειλετών που βιώνουν στην καμπούρα τους την ανάπτυξη που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πουλάει στα πετσωμένα ΜΜΕ.

Οι ελάχιστοι υπάλληλοι των τμημάτων ασφάλισης και του ΚΕΑΟ προσπαθούν, κάνοντας πολλές φορές το μέντιουμ και τον ιχνηλάτη, να ανταποκριθούν σε ένα φαύλο κύκλο αντικρουόμενων και ημιτελών νομοθετημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν ασύστολα ρουσφετολογικά τους λίγους και εμπαίζουν και απαξιώνουν πλήρως τους πολλούς.

Οι Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Δουφεξής με τις ανύπαρκτες ρυθμίσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοντώνουν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και ιδίως του ΚΕΑΟ. Εκ παραλλήλου, οι οφειλέτες επαγγελματίες κοντεύουν να τρελαθούν βλέποντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση μαζί με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Αποτέλεσμα; Ρυθμίσεις με πληρωμή μίας δόσης και μετά απώλεια και ξανά από την αρχή. Ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει τη στιγμή που η οικονομία καταβαραθρώνεται και η αγορά επενδύει σε λουκέτα.

https://www.documentonews.gr/