16 Απρ 2024

Τα «παράλογα» της ΕΛΑΣ: Αστυνομικός των 4.500 ευρώ συνυπηρετεί με αστυνομικό των 1.000 ευρώ - «Γη και ύδωρ» για αποσπάσεις

 «Σκόνη» έχει σηκώσει στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. το σχέδιο ενίσχυσης των ομάδων αστυνόμευσης πρώτης γραμμής με αποσπασμένους αστυνομικούς από την επαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, οι αποσπάσεις έχουν ξεπεράσει τις 500 στην Αττική, ενώ αντίστοιχο σχέδιο -με αναλογική ενίσχυση- προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη.

Οι ομάδες ΟΠΚΕ έχουν φτάσει πλέον στην Αττική τις 76 (από 30 που ήταν πριν από μερικούς μήνες), χάρη στην απόσπαση 520 αστυνομικών από την περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί να καλύψει τα «κενά» σε προσωπικό στις μάχιμες υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του εγκλήματος.

Η «δυστοκία» στην εξοικονόμηση προσωπικού από αστυνομικούς που υπηρετούν στις συνοδείες επισήμων είχε ως αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση να δοθεί «γη και ύδωρ», ήτοι ισχυρό οικονομικό κίνητρο, σε αστυνομικούς της επαρχίας για να επανδρώσουν ομάδες αστυνόμευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι λένε από την Κατεχάκη

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αντιτείνουν ότι υπάρχει «δυσαναλογία» διάθεσης προσωπικού και αναγκών σε Αττική και επαρχία και ότι έτσι βρέθηκε ένας τρόπος «εξισορρόπησης». Το ieidiseis είχε γράψει από τις 6 Φεβρουαρίου 2024 για τις αποσπάσεις αστυνομικών από την επαρχία στην Αττική «με ισχυρό οικονομικό κίνητρο», προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες ομάδες ΟΠΚΕ .

Αυτό που σήκωσε… σκόνη και έφερε αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αστυνομικοί που κάνουν μαζί βάρδια και ο ένας (με απόσπαση) αμείβεται με περίπου 4.500 ευρώ μηνιαίως και άλλος (με μόνιμη έδρα την Αττική) με 1.000 ευρώ μηνιαίως. Το ερώτημα που τίθεται από αστυνομικούς με μεγάλη εμπειρία είναι «εάν οι αποσπάσεις αποτελούν απόδειξη αδυναμίας εξοικονόμησης προσωπικού από θέσεις… γραφείου και φρουρές επισήμων». Το δεύτερο ερώτημα είναι τι αντίκτυπο θα έχουν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Οι αποσπάσεις θεωρήθηκαν μία λύση για να γίνει αμέσως αντιληπτό στον πολίτη ότι έχει ενισχυθεί η αστυνόμευση. Για παράδειγμα, στη δυτική Αττική περιπολούν ανά οκτάωρο πέντε ομάδες και ήδη λαμβάνονται από Δήμους ευχαριστήριες επιστολές.

Στο Βλυχό Μεγάρων - που είναι ένα άλλο παράδειγμα- μπήκαν δύο φορές ΟΠΚΕ σε καταυλισμούς, έγιναν κάποιες συλλήψεις και έχει μειωθεί το φαινόμενο των άσκοπων πυροβολισμών.

Παράλληλα, τίθενται σε εφαρμογή σχέδια για την αποτροπή της δράσης των εγκληματικών ομάδων που έχουν έδρα τη δυτική Αττική και χτυπούν στα βόρεια και νότια προάστια.

Δημιουργούνται ‘φραγμοί’ στα δρομολόγιά τους. Οι εγκληματικές ομάδες έχουν πάρει ήδη το μήνυμα. Στο κέντρο της Αθήνας περιπολούν 7-8 ομάδες το οχτάωρο.

Και εκεί φάνηκε η διαφορά, καθώς λειτουργούν και στο κομμάτι της αποτροπής. Συνολικά οι ΟΠΚΕ κάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 25 συλλήψεις. Πέραν όλων αυτών περιπολούν γύρω από την Πανεπιστημιούπολη όπου δρουν κατά καιρούς ομάδες κουκουλοφόρων και περιπολούν και σε στόχους -πρεσβείες κοκ- δηλαδή καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάρμα αναγκών», σημειώνει αστυνομική πηγή.

«Μυθεύματα» και ανισότητες

Συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν από το ieidiseis για το θέμα σημείωσαν ότι «η θέση μας είναι ότι πρέπει όλοι οι αστυνομικοί να δικαιούνται απόσπαση. Και όχι να υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν για 1000 ευρώ και να είναι μόνιμα εγκλωβισμένοι στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι αποσπασμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται και καλά κάνουν και τα παίρνουν γιατί αυτά τους αναλογούν. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπόλοιποι δε μπορούν να πάρουν και αυτοί κάποια στιγμή απόσπαση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αστυνομικούς δύο ταχυτήτων οικονομικά.

Επίσης, οι αποσπάσεις θα πρέπει να γίνονται αξιοκρατικά και όχι όποιος έχει… μπάρμπα στην Κορώνη ναι παίρνει απόσπαση και όποιος δεν έχει να μένει πάντα αδικημένος.

Επίσης, να πούμε ότι επί της αρχής διαφωνούμε με τις αποσπάσεις (αν και συμφωνούμε να γίνονται όπου χρειάζονται εκτάκτως υπηρεσιακά) με την έννοια ότι αποτελούν μπαλώματα. Δεν γίνεται η Αστυνομία να λειτουργεί με αποσπάσεις. Πρέπει να υπάρχει επαρκές προσωπικό και καταλλήλως αμειβόμενο».

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν μύθευμα τα περί υπερσυγκέντρωσης αστυνομικών στην επαρχία:

«Υπάρχει ένα μύθευμα που λέει ότι το 36% μόνο από το σύνολο των αστυνομικών υπηρετεί στην Αττική, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι υπηρετεί στην Αττική το 50%.

Το μύθευμα αυτό εξυπηρετεί προκειμένου οι αστυνομικοί του λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης να μη μπορούν να πάρουν αποσπάσεις, δηλαδή να είναι αδικημένοι, αλλά και ταυτόχρονα να υπάρχει μία δικαιολογία για τα κενά στο προσωπικό που δημιουργούνται από την αθρόα διάθεση αστυνομικών σε επισήμους».

https://www.ieidiseis.gr/