16 Απρ 2024

Έλληνες: Πίστη σε οικογένεια, Στρατό, ΜΑΥΡΟ σε κόμματα, συνδικαλιστές, ΜΚΟ

 

Το πρώτο μέρος της, έκτης έκδοσης της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες», δημοσίευσε η διαΝΕΟσις. Ένα από τα κεφάλαια της έρευνας της διαΝΕΟσις (συγκεκριμένα το 26ο) περιελάμβανε ερώτηση προς τους συμμετέχοντες σχετικά με το πόσο εμπιστεύονται θεσμούς της χώρας. Από τις απαντήσεις προκύπτει μία ισχυρή εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την οικογένεια και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα το 54,2% των Ελλήνων εμπιστεύονται απόλυτα την οικογένεια (βαθμολογία 5 σε κλίμακα 1-5), ενώ με το άθροισμα των βαθμολογιών η οικογένεια καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 4,3 στα 5. Στη δεύτερη θέση, οι Έλληνες προτιμούν σε ποσοστό απόλυτης εμπιστοσύνης στο 33,4% τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη μέση βαθμολογία να είναι στο 3,7 στα 5.

ΠΗΓΗ LIFO

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες φαίνονται απογοητευμένοι από τις ΜΚΟ, τους Συνδικαλιστές, τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα οι Έλληνες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου, σε ποσοστό 46,2%, τα ΜΜΕ, σε ποσοστό 44,1% τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε ποσοστό 42,4% τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην τελευταία θέση με 49,6% είναι οι ΜΚΟ. Στη συνολική βαθμολογία και οι τέσσερις κατηγορίες συγκεντρώνουν 1,9 στα 5. Η έρευνα της διαΝΕΟσις αποτελείται από πολλές ερωτήσεις, κατά κανόνα περισσότερες από 70, και, με αυτό τον τρόπο, πάντοτε αναδεικνύει ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ απόψεων και ομάδων του πληθυσμού. Μπορεί, έτσι, να είναι χρήσιμη με πολλούς τρόπους: είτε για την ερμηνεία κάποιων συμπεριφορών των Ελλήνων, είτε για τον σχεδιασμό καλύτερων και πιο στοχευμένων μέτρων πολιτικής είτε απλώς ως μια λεπτομερής αποτύπωση των τάσεων στην ελληνική κοινωνία.

Το νέο, έκτο κύμα του «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» προσφέρει κι αυτό μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική σε μια σειρά από θέματα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κύμα, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της έρευνας, διεξήχθη από την εταιρεία Metron Analysis σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος προέκυψε μετά από τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις σε δείγμα 1.102 ατόμων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 15 και 30 Ιανουαρίου 2024.