27 Σεπ 2024

ΣΑΛΟΣ! Μεροκάματο 1.000 ευρώ δίνει η Ούρσουλα σε... καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρισε μισθό 64% υψηλότερο από το ανώτατο ποσοστό που προβλέπεται για τους συμβούλους, προκειμένου να πληρωθεί ένας καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας που επιβλέπει μια σημαντική ....έκθεση για τη γεωργία.
Στα 973,79 ευρώ ανέρχεται το ημερομίσθιο του Πέτερ Στροχσνάιντερ για να παραδώσει έκθεση με τίτλο «Στρατηγικός Διάλογος για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ». Η μέγιστη ημερήσια αμοιβή που χορηγείται στους ειδικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 594,22 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico.
Eμπειρογνώμονας που συνέταξε έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους ειδικούς συμβούλους, ο καθηγητής Κρίστοφ Ντέμκε, είπε ότι τα 149.963,66 ευρώ που διατέθηκαν για την πληρωμή του καθηγητή για 154 ημέρες συνιστούν «σπατάλη δημοσίου χρήματος».
Σύμφωνα με την υπηρεσία σταδιοδρομίας της ΕΕ, η ημερήσια αμοιβή του Στροχσνάιντερ είναι σε επίπεδο γενικού διευθυντή στην Επιτροπή. Χάρη σε μια εξαίρεση από τις κατευθυντήριες γραμμές για τους μισθούς της Επιτροπής, δεν απαγορεύεται να καταβάλλεται σε ειδικούς συμβούλους ο ανώτατος μισθός για υπαλλήλους της ΕΕ.
Δεν είναι ασυνήθιστο για την Επιτροπή να συνεργάζεται με άμισθους ειδικούς συμβούλους. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο η Φον ντερ Λάιεν ανέθεσε την περίφημη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δεν πληρώθηκε.
Ο Στροχσνάιντερ προσλήφθηκε «για να ηγηθεί του διαλόγου με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης των τρεχουσών και αναμενόμενων προκλήσεων για τα τρόφιμα και τη γεωργία της ΕΕ», μετά τις αγροτικές διαμαρτυρίες κατά των φιλοπεριβαλλοντικών κανονισμών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο τον περασμένο χειμώνα. Στόχος πιθανώς να ανακτήσει έδαφος η κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια στο πεδίο της γεωργίας.
Το Politico ρώτησε την Επιτροπή γιατί προσέλαβε έναν καθηγητή με ειδίκευση στη μεσαιωνική ιστορία. «Δεν πρόκειται για τις εξειδικευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις του, αλλά για την προσωπικότητα και την ικανότητά του ως διαιτητή σε περίπλοκες διαδικασίες διαπραγμάτευσης», απάντησε ο εκπρόσωπος Balazs Ujvari.
Ο Στροχσνάιντερ δεν είναι ο μόνος από τους τέσσερις ειδικούς συμβούλους της Φον ντερ Λάιεν που πληρώνεται αδρά. Ο Βρετανοβέλγος γιατρός Sir Peter Piot απασχολείται επί του παρόντος «για να συμβουλεύει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική, τις πρωτοβουλίες και την προβολή που αφορούν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια υγείας στο πλαίσιο του Covid-19 και άλλων διεθνών απειλών για την υγεία», σύμφωνα με την Επιτροπή.
Και αμείφθηκε με το ίδιο ποσό, αλλά μόνο για 58 μέρες, μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Υπήρξε βέβαια σύμβουλος της Φιν ντερ Λάιεν από τον Μάιο του 2020, αλλά το ύψος του μισθού του πριν από τον φετινό Απρίλιο δεν έχει γίνει γνωστό.