29 Σεπ 2024

Ποια σχέση έχει ο διευθυντής πολιτικού γραφείου ενός υφυπουργού με την υπόθεση «Αμαρυλλίς»;

 

Μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι βασικοί κατηγορούμενοι για το κύκλωμα τράφικινγκ με θύματα 50 Κολομβιανές γυναίκες, το οποίο εξαρθρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, είναι αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κοινώς το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που, στην προκειμένη περίπτωση, προέκυπτε από την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων.

Ο Βασίλης Κ. και η F.S. γνωστή ως «Ειρήνη», προφυλακισμένοι αμφότεροι, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων, φέρονται ότι χρηματοδότησαν τη σύσταση τουλάχιστον τριών εταιριών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «σε δύο από τις τρεις εταιρίες χρησιμοποιήθηκε διαχειριστής αχυράνθρωπος», στον οποίο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Στις δύο από τις τρεις εταιρίες ωστόσο, συναντάμε και το όνομα του Δημήτριου Καρρά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου.

Στην πρώτη περίπτωση, η εταιρία που έχουν συστήσει οι δυο κατηγορούμενοι το 2020 φαίνεται να έχει έδρα την διεύθυνση του καταστήματος του Δημητρίου Καρρά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, ο ίδιος παρουσιάζεται ως υπεύθυνος σε κατάστημα των δυο κατηγορουμένων.

Οι τρεις εταιρείες ξεπλύματος

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο:

Την 17/2/2020 ο κατηγορούμενος Βασίλης Κ. προέβη στη σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «CAPITAL ATHENS RIVIERA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», με έδρα τη Βάρη Αττικής, και συγκεκριμένα την οδό Δημητρίου Νάσσου αρ. 5. έχοντας δηλωμένη ως δραστηριότητα την παροχή γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης, την οποία φερόταν να κατέχει ο αχυράνθρωπος Α.Q., σε ποσοστό 100%.

Στην ίδια διεύθυνση φαίνεται να λειτουργεί ακόμη κατάστημα εστίασης με διακριτικό τίτλο «A LA CREPE», με «υπεύθυνο λειτουργίας» τον Καρρά Δημήτριο. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ ο Δημήτριος Καρράς έχει ιδρύσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση από το 2012, ενώ παρουσιάζεται ως «ιδιοκτήτης» της στο 100% και όχι ως «υπεύθυνος».

Στις 4/10/22 οι δύο κατηγορούμενοι προχώρησαν στη σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «CRYSTAL QUEEN Ι.Κ.Ε.», με έδρα την Καλλιθέα επί της Λεωφόρου Συγγρού 172, έχοντας ως δηλωμένη δραστηριότητα την παροχή ποτών. Στη συγκεκριμένη εταιρία ο κατηγορούμενος Βασίλης Κ. συμμετείχε με ποσοστό 99% και ο αχυράνθρωπος Α.Q., ο οποίος είχε οριστεί και διαχειριστής με ποσοστό 1%. Στην ίδια διεύθυνση φαίνεται ότι είναι δηλωμένος και ο ένας εκ των δέκα οίκων ανοχής που εκμεταλλευόταν η οργάνωση. Ωστόσο αυτή τη στιγμή στο ΓΕΜΗ, μοναδικός εταίρος και διαχειριστής εμφανίζεται ο Α.Q. με τον κατηγορούμενο Βασίλη Κ. να έχει αποχωρήσει ήδη από την 2/1/2023, δηλαδή 6 μήνες πριν τη σύλληψη του.

Στις 30/1/2023 και πάλι οι δυο κατηγορούμενοι φαίνεται να προχώρησαν στη σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «DK GROUP ATHENS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», με έδρα και πάλι τη Βάρη Αττικής, επί της οδού Ηφαίστου αρ. 5, έχοντας δηλωμένη δραστηριότητα την παροχή γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης. Και αυτή την εταιρία φερόταν να κατέχει ο αχυράνθρωπος Α.Q. σε ποσοστό 100%. Σε αυτή τη διεύθυνση λειτουργούσε κατάστημα εστίασης με τον διακριτικό τίτλο «ΜΑΚΚΑΝ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο με «υπεύθυνο λειτουργίας» και πάλι τον Δημήτριο Καρρά. Το κατάστημα βρίσκεται στην ίδια περιοχή που λειτουργεί και το «A LA CREPE». Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο την εν τοις πράγμασι διαχείριση ασκούσε η κατηγορούμενη «Ειρήνη» , «η οποία είχε συνεχή φυσική παρουσία στο κατάστημα».

Ο οικονομολόγος, επιχειρηματίας και φέρελπις πολιτικός

Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Καρράς; Ο ίδιος, στη σελίδα του Δήμου Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης, συστήνεται ως επιχειρηματίας – οικονομολόγος, ενώ σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο «τα τελευταία 10 χρόνια ζει και εργάζεται στην Βάρη, όπου είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος εστίασης» [σημ. εννοεί το A LA CREPE]. Από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανατολικής Αττικής & της ΟΝΝΕΔ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως σήμερα είναι Προέδρος της ΟΝΝΕΔ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης & τακτικό μέλος της Δημοτικής τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2024 τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή πολιτικού γραφείου στον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου, στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Με μια ματιά στα κοινωνικά του δίκτυα, αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι γέννημα-θρέμμα της γαλάζιας παράταξης. Η οικειότητα του με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου, με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι έκδηλη, ενώ φαίνεται πως αποτελεί συμπάθεια και προσωπική επιλογή του Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος τον έχει στηρίξει επανειλημμένα.

Μάλιστα, στις 20 Μαΐου 2023, ο ίδιος είχε ανοίξει την προεκλογική ομιλία του Βασίλη Οικονόμου αναφέροντας πως ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Βασίλης Οικονόμου υπήρξαν «πολιτικοί μέντορες της ζωής» του και τονίζοντας πως «Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μου έδωσε το πρώτο σήμα να ξεκινήσω και ο Βασίλης Οικονόμου μου άνοιξε τη συνέχεια».

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  • Ταυτίζονται τυχαία οι διευθύνσεις των καταστημάτων;
  • Για ποιο λόγο ο κύριος Δημήτρης Καρράς δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης ως ιδιοκτήτης του καταστήματος A LA CREPE, παρά μόνο σαν «διαχειριστής»; Πρόκειται για παράλειψη;
  • Για ποιο λόγο παραχώρησε το κατάστημά του ως έδρα σε τρίτους για τη σύσταση εταιρίας εάν δεν γνώριζε το περιεχόμενο της; Το παραχώρησε εν γνώσει του;
  • Έχει ελεγχθεί το κατάστημά του από τις αρμόδιες αρχές για να εξακριβωθεί εάν προκύπτει κάποια παράνομη δραστηριότητα;
  • Καλέστηκε ποτέ από την 34η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις ως προς το γιατί είχε παραχωρήσει -στην καλύτερη περίπτωση- το κατάστημά του σαν έδρα εταιρίας που φέρεται να ξέπλενε μαύρο χρήμα από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων;
  • Από το 2020 που συστάθηκε η πρώτη εταιρία των κατηγορουμένων με έδρα το κατάστημά του, έως το 2023, μεσολάβησε ένα διάστημα τριών ετών, στο οποίο φαίνεται να εργάστηκε και ως υπεύθυνος στο δεύτερο κατάστημα των κατηγορουμένων. Αναφέρεται μάλιστα ότι η «Ειρήνη», η οποία παρουσιάζεται από την αστυνομία ως «το νούμερο 2 της εγκληματικής οργάνωσης», είχε καθημερινή παρουσία στο κατάστημα «MAKKAN» που είχε τοποθετηθεί ως υπεύθυνος.
  • Ως οικονομολόγος και επιχειρηματίας, ο κ. Δ. Καρράς δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι το συγκεκριμένο μαγαζί εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες;
  • https://omniatv.com/853490768/poia-schesi-echei-o-dieythyntis-politikoy-grafeioy-enos-yfypoyrgoy-me-tin-ypothesi-amaryllis/