28 Σεπ 2024

Όλα τα μάτια στραμμένα στα αντίποινα του Ιράν και της Χεσμπολάχ μετά την εξόντωση Νασράλα: Ανάλυση Sky News

 

Η εξόντωση του Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ, με ένα σφοδρό πλήγμα στην «καρδιά» της Βηρυτού, σπρώχνει τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή προς το άγνωστο.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο οποίος θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο, κινδυνεύει να κλονίσει το κόμμα του, να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και αποτελεί μεγάλη νίκη του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο, είναι ότι τόσο η «ακέφαλη» πλέον ηγεσία της Βηρυτού όσο και η Τεχεράνη, που μετέφερε σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στο Ιράν, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Άλλωστε, το Ιράν είχε και άμεσες απώλειες, αφού τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιφορουσάν. Την είδηση μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, χωρίς να δώσουν αρχικά επιπλέον πληροφορίες.

Το Ισραήλ κατάφερε να δολοφονήσει τον Νασράλα μετά από προσπάθεια 18 ετών

Το Ισραήλ προσπάθησε και το 2006, κατά τη διάρκεια του τότε πολέμου με τον Λίβανο, να εξοντώσει τον Νασράλα, χωρίς όμως επιτυχία. Ωστόσο, τα κατάφερε 18 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια σφοδρών επιθέσεων στη νότια Βηρυτό το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2024.

Η επιχείρηση ήταν αρκετά περίπλοκη, όπως παραδέχθηκαν επιτελείς των στρατιωτικών δυνάμεων που διευθύνει το Τελ Αβίβ, αφού ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εμφανιζόταν σπανίως δημόσια. Άλλωστε, ο τόπος κατοικίας του ήταν απόρρητο μυστικό.

Ωστόσο, ο Νασράλα δεχόταν επισκέπτες, προκειμένου να συντονίσει το έργο του. Μάλιστα, δημοσιοποιούσε και σχετικές φωτογραφίες, ενώ εκφωνούσε τακτικά ομιλίες, οι οποίες μεταδίδονταν απευθείας από την τηλεόραση και τις παρακολουθούσε όλη η χώρα.

Περιγράφεται ως μια σκιώδης προσωπικότητα, που είχε στενούς προσωπικούς δεσμούς με το Ιράν. Έπαιξε κομβικό ρόλο στη μετατροπή της Χεζμπολάχ στην πολιτική και στρατιωτική δύναμη που είναι σήμερα.

Υπό την ηγεσία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ βοήθησε στην εκπαίδευση μαχητών της Χαμάς, καθώς και πολιτοφυλακών στο Ιράκ και την Υεμένη, ενώ απέκτησε πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν για χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Ο Νασράλα ήταν ουσιαστικά ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, καθώς αποφάσιζε για την ειρήνη ή τον πόλεμο, ως επικεφαλής μιας βαριά οπλισμένης οργάνωσης.

hassan-sasrallah-hezbolah_de991.jpg

Η πιο κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή

Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν: Θα πολεμήσουν ή θα υποχωρήσουν; Οι εκτιμήσεις λένε ότι αυτό πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό. Είναι, όμως, έτσι;

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στο Sky News, ο Άλιστερ Μπάνκαλ (Alistair Bunkall), αν και η Χεζμπολάχ θεωρητικά μπορεί να αντιδράσει με επιθέσεις πυραύλων στο Ισραήλ, πιθανότατα υπό την καθοδήγηση του Ιράν, η καταστροφή των υποδομών της καθιστά δύσκολη την άμεση αντίδραση.
Ωστόσο, η οργή στο Λίβανο αυξάνεται, καθώς πολλοί πολίτες είναι εξοργισμένοι με την καταστροφική βία που σαρώνει τη χώρα τους και τον εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών, απαιτώντας άμεσες λύσεις.

Αυτή η κρίσιμη στιγμή ίσως αποτελέσει ευκαιρία για τις πιο μετριοπαθείς δυνάμεις στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να παρέμβουν.

Επίσης, ο θάνατος του Νασράλα δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος της Χεζμπολάχ. Η οργάνωση παραμένει ενεργή αν και σοβαρά αποδυναμωμένη, τόσο στρατιωτικά όσο και στην αντίληψη πολλών Λιβανέζων πολιτών.

Ο θάνατος του Νασράλα, όμως, αποτελεί αναμφίβολα προσωπικό πλήγμα για την Τεχεράνη, δεδομένου ότι ο τελευταίος διατηρούσε τον ρόλο του έμπιστου συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του Αλί Χαμενεΐ.

Το Ιράν, που μέχρι τώρα έχει αποφύγει την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, μπορεί να επιλέξει να απαντήσει δυναμικά και να αναπτύξει το πυραυλικό οπλοστάσιο που έχει παραδώσει στη Χεζμπολάχ. Εναλλακτικά, η Τεχεράνη ίσως αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσει τον κύκλο βίας, επιδιώκοντας μια παύση για ανασυγκρότηση.

Σε τελική ανάλυση, ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ -ως ασφάλεια έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν- δεν έχει αλλάξει. Όμως, εν η Τεχεράνη υπολογίσει ότι οι σύμμαχοί της δεν μπορούν πλέον να επιτελέσουν τον ρόλο τους, ενδεχομένως να επιδιώξει την επιτάχυνση του πυρηνικού της προγράμματος.

Ερωτηματικό η στάση του Ισραήλ: Θα προχωρήσει στη χερσαία επιχείρηση;

Από την πλευρά του, το Ισραήλ που βγαίνει εμφανώς κερδισμένο από τις τελευταίες εξελίξεις, μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα πραγματοποιήσει από εδώ κι εμπρός.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τις δικές της επιλογές: να διατάξει μια χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, ή να συνεχίσει με μια αεροπορική εκστρατεία που έφερε τόσο ραγδαίες αλλαγές στο σκηνικό στη Μέση Ανατολή/

Θα υπάρξουν δυνατές και επιτακτικές φωνές στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νετανιάχου που θα τον παροτρύνουν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να στείλει στρατεύματα, αλλά η Χεζμπολάχ δεν παραιτείται και αυτό ίσως είναι επικίνδυνο.

Χιλιάδες στρατιώτες της σιιτικής οργάνωσης παραμένουν και πιθανότατα κρύβονται στο τεράστιο δίκτυο τούνελ κάτω από τους λόφους και πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου.

Ακόμη και μια περιορισμένη χερσαία εισβολή ελλοχεύει τον κίνδυνο για μεγάλες απώλειες ζωών -και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την ανάλυση του Sky News, μια τέτοια εξέλιξη είναι πιο πιθανό Ισραήλ να «σύρει» το Ισραήλ σε κάτι πιο παρατεταμένο από ό,τι είχε σκοπό.

Η Μέση Ανατολή μπορεί συχνά να φαίνεται χαοτική και δυσνόητη στους δυτικούς, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες που γενικά αναγνωρίζονται και ακολουθούνται σε περίοδο πολέμου, επισημαίνει στην ανάλυσή του ο Μπάνκαλ.

Όπως εξηγεί, για χρόνια η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ δρούσαν εντός των άγραφων αυτών παραμέτρων. Όμως, στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς σε κιμπούτς στο Ισραήλ, υπήρξε μια εξέλιξη που άλλαξε τους κανόνες του «παιχνιδιού».

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε και εκείνη στο Ισραήλ σε συμπαράσταση της Χαμάς και οι περιβόητοι κανόνες άλλαξαν. Πριν από δύο εβδομάδες, στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν χιλιάδες βομβητές άρχισαν να εκρήγνυνται στη Βηρυτό, έγινε πια ολοφάνερο ότι οι άγραφοι κανόνες είχαν πλήρως καταπατηθεί.

https://www.ieidiseis.gr/