27 Νοε 2024

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ! ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ Μητσοτάκη σε Έλληνες εφοπλιστές και τη Ρωσία από την ...πίσω πόρτα

 

Εμπιστευτικό έγγραφο δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε την εξαίρεση από τις ρωσικές κυρώσεις ενός αγωγού πετρελαίου (ρωσικών συμφερόντων), για να εξυπηρετήσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Reporters United, αναφορικά με τις στενές και φιλικές σχέσεις που έχει το Μαξίμου με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να ζήτησε το Μάιο του 2023 -σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- να εξαιρεθεί η -ρωσικών συμφερόντων- Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας (Caspian Pipeline Consortium ή CPC) από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας. Αυτό αποδεικνύεται από απόρρητο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτουν οι Reporters United.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η απόφαση της ΕΕ να εξαιρέσει από τις κυρώσεις το CPC ευνόησε ως επί το πλείστον του Έλληνες εφοπλιστές: «Η κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για εξαίρεση του CPC (23 Ιουνίου 2023) εκ των πραγμάτων ευνόησε ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές, καθώς τους επέτρεψε να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη μεταφορά (ρωσικού – υπό τον όρο η τιμή του να μην ξεπερνάει το λεγόμενο price cap – και καζάκικου χωρίς όρους) πετρελαίου μέσω του ρωσικού λιμανιού του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα. Μεταξύ αυτών των πλοιοκτητών βρίσκεται ο Διαμαντής Διαμαντίδης, ο Γιώργος Οικονόμου και ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος.»
Επισημαίνεται πως δε τίθεται ζήτημα νομιμότητας αλλά θέμα ηθικής καθώς «ιδίως για επιχειρηματίες όπως ο κ. Αλαφούζος, ο τηλεοπτικός σταθμός του οποίου έχει ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας».
Είναι ενδεικτικό ότι το αίτημα εξαίρεσης από τις κυρώσεις του συγκεκριμένου αγωγού, αν και εξυπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα άλλων χωρών, στην περίπτωσή της χώρας μας φαίνεται πως ευνοεί μόνο τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές: «Παρά τις επαναλαμβανόμενες καταδίκες της ρωσικής εισβολής εκ μέρους του Μαξίμου, έχουμε στη διάθεσή μας το περιεχόμενο εμπιστευτικού εγγράφου το οποίο περιέχει τις θέσεις των κρατών μελών κατά την πρώτη ανάγνωση του 11ου πακέτου κυρώσεων. Σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με την ιταλική, ζήτησε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την ανάγκη εξαίρεσης (στα αγγλικά: “EL, IT asked about the need for an exception for the Caspian pipeline.”) από τις κυρώσεις του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC), ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από Καζακστάν, βορειοανατολικά της Κασπίας Θάλασσας, στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Να σημειώσουμε εν προκειμένω ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει άμεσα συμφέροντα από τη λειτουργία του CPC. Κι αυτό γιατί η ιταλική πετρελαϊκή Eni, η οποία έχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του CPC, ελέγχεται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.
Αυτή είναι μια ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνήσεων: Αν η ιταλική με το αίτημά της έσπευσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μιας κρατικής εταιρείας, η ελληνική με το δικό της αίτημα ποιανών το συμφέρον υπερασπίστηκε;»
Εκτός του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, μεγάλη κερδισμένη από την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ήταν και η ίδια η Ρωσία, διότι αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της συγκεκριμένης υποδομής μεταφοράς πετρελαίου: «Ο αγωγός CPC, ο οποίος μεταφέρει τόσο καζάκικο όσο και ρωσικό πετρέλαιο, ανήκει κατά 31% απευθείας στο ρωσικό κράτος (μετά την εξαγορά του 7% από το Ομάν το 2008). Με αυτό το ποσοστό, το Κρεμλίνο αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της συγκεκριμένης υποδομής μεταφοράς πετρελαίου, κατά πολύ ισχυρότερο και από την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου του Καζακστάν (JSC NC “KazMunayGas”), η οποία ελέγχει το 19%. Με το 31%, η Ρωσία μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του CPC».
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντώντας σε αίτημα των Reporters United αρνήθηκε ότι η χώρα μας είχε προχωρήσει στο παραπάνω αίτημα: «Με επιστολή του προς το Reporters United, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ κ. Ιωάννης Βράιλας, έπειτα από παραίνεση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη («Ο Πρωθυπουργός με παρακάλεσε να σας απαντήσω στα ερωτήματα που του θέσατε σχετικά με την 11η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας»), απάντησε στα ερωτήματά μας, αρνούμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εξαίρεση του αγωγού CPC από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.