13 Ιαν 2025

Πώς φουσκώνουν τις τιμές τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία

 

Με διπλές τιμές λειτουργούν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, γεγονός που όπως φαίνεται ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις αυξήσεις που ζητούν διαρκώς στα ασφάλιστρα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, αλλά και ο αγώνας τους να σπάσουν τα παλιά... ισόβια συμβόλαια. Μάλιστα παρά τις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων, ο κλάδος ασφαλειών υγείας είναι ζημιογόνος.

Όπως έγραψε χθες η «Καθημερινή» το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο μέσο κόστος νοσηλείας, αλλά κυρίως στο φαινόμενο της προκλητής ζήτησης στην οποία καταφεύγουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία τη χώρας, εκτοξεύοντας, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις δαπάνες που χρεώνουν ακόμη και για απλές ασθένειες. Ασφαλιστές αναφέρουν περίπτωση απλής ορθοπεδικής επέμβασης άκρου χειρός που χρεώθηκε στην ασφαλιστική εταιρεία 1.280 ευρώ, όταν η ίδια επέμβαση σε ασθενή που δεν έχει συμβόλαιο υγείας χρεώνεται τα μισά.

Ανάλογα περιστατικά έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε αρθροπλαστικές, όπου το κόστος πολλαπλασιάζεται με το πρόσχημα της χρήσης συσκευών ρομπότ, τα πλεονεκτήματα των οποίων ελέγχονται.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία εκτοξεύουν τις δαπάνες που χρεώνουν ακόμη και για απλές ασθένειες, υποστηρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που κάνουν λόγο όχι μόνο για περιττές εξετάσεις, αλλά και για περιττές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κάθε ασφαλιστής έχει να αναφέρει πολλά περιστατικά όχι απλώς περιττών εξετάσεων σε σχέση με την πάθηση για την οποία μπήκε κάποιος ασφαλισμένος στο νοσοκομείο, αλλά ακόμη και περιττών χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η περίπτωση έφηβης που γλίτωσε στο παρά πέντε το χειρουργείο για την αντιμετώπιση κύστης, η οποία θεραπεύθηκε με τη χρήση αντισυλληπτικών, όπως έγραψε η εφημερίδα.

Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο ακόμη και για φαινόμενα επιλογής περιστατικών, ΕΝΏ Ανάλογες καταγγελίες κάνουν λόγο για πάρτι στα υλικά, τόσο στα αναλώσιμα όσο και σε αυτά που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις, όπως τα ορθοπεδικά μοσχεύματα, στεντ κ.λπ., η τιμή των οποίων είναι ακόμη και 10πλάσια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνήθης είναι η πρακτική να κρατούν τα περιστατικά περισσότερες ημέρες με στόχο όχι μόνο τη χρέωση του κρεβατιού, αλλά και τη χρέωση έξτρα υλικών, όπως σύριγγες, θερμόμετρα, γάντια που χρεώνονται με το κομμάτι.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «υπάρχουν στρεβλώσεις στον κλάδο υγείας, όπως ρυθμιστικά εμπόδια εισόδου, πολύπλοκο και ασαφές πλαίσιο και χρονοβόρο σύστημα αξιολόγησης».

Η διαπραγματευτική ισχύς των παρόχων υγείας γιγαντώθηκε μετά τις διαδοχικές εξαγορές που πραγματοποίησε ο όμιλος Hellenic Healthcare που ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο CVC. Τα τελευταία χρόνια εξαγόρασε τον όμιλο Υγεία, το πρώην ΙΑΣΩ General και το Metropolitan μέσω των οποίων ελέγχει με βάση τα στοιχεία της ICAP Grif το 34,5% στην αγορά των γενικών κλινικών, το 35% στην αγορά των μαιευτικών κλινικών και το 2,5% στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων. Δεύτερο βασικό πόλο αποτελεί ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου που με βάση τα ίδια στοιχεία ελέγχει το 25,6% στην αγορά των γενικών κλινικών, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν το Ερρίκος Ντυνάν, ο όμιλος της Βιοϊατρικής, το Ιασώ, το Ιατρόπολις κ.ά. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην Αττική όπου συσσωρεύεται όχι μόνο η ζήτηση αλλά κυρίως η προσφορά, με έμφαση μάλιστα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου κυριαρχούν δύο όμιλοι.

Το ζήτημα της εφαρμογής του συστήματος DRGs

Το ζήτημα της εφαρμογής του συστήματος DRGs (Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες) βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη μείωση του κόστους και την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, καθώς οι αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας και τα τιμολόγια των ιδιωτικών παρόχων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση, μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, φέρεται να έχει ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας από τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, τον πρόεδρο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), το οποίο έχει την αρμοδιότητα εφαρμογής του συστήματος DRGs και το οποίο την τελευταία πενταετία έχει βρεθεί αντιμέτωπο με καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες επωμίζονται ετησίως δαπάνες υγείας ύψους 4 δισ. ευρώ, με τις ασφαλιστικές να καλύπτουν μόνο μικρό ποσοστό, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας για την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για αυτή την κατάσταση, οι ασφαλιστικές επικαλούνται τις αυξήσεις από τους ιδιώτες παρόχους, ενώ οι κλινικές αποδίδουν ευθύνες στις ασφαλιστικές για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις και καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.

Το DRG λειτουργεί ως ένας «τιμοκατάλογος» για τις θεραπείες, βασισμένος στη διάγνωση και τη θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, προσφέροντας διαφάνεια και αποδοτικότητα στη διαχείριση των πόρων υγείας. Με τη χρήση του DRG, οι ασθενείς που νοσηλεύονται κατηγοριοποιούνται σε προ-καθορισμένες ομάδες, ανάλογα με παράγοντες όπως η διάγνωση, η θεραπεία, η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας κατατάσσεται σε μία συγκεκριμένη ομάδα, ενώ ένας άλλος με πνευμονία χωρίς επιπλοκές σε μία διαφορετική. Κάθε ομάδα συνοδεύεται από ένα προκαθορισμένο κόστος, το οποίο καλύπτει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη θεραπεία του ασθενούς, όπως φάρμακα, χειρουργείο και εξετάσεις.

Η εφαρμογή του DRG διευκολύνει την αποζημίωση των νοσοκομείων, καθορίζοντας ένα σταθερό ποσό για τη θεραπεία που αντιστοιχεί στην κάθε ομάδα. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής με έμφραγμα νοσηλευτεί για πέντε ημέρες και λάβει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, το νοσοκομείο θα αποζημιωθεί με ένα συγκεκριμένο ποσό, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής χρειαστεί μία ημέρα λιγότερη ή περισσότερη νοσηλεία.

https://www.dnews.gr/