Σε έναν πανίσχυρο ελεγκτικό μηχανισμό μετατρέπεται η εφορία με το νέο TAXIS αποκτώντας οπτική 360 μοιρών για τα εισοδήματα και τις συναλλαγές 6,5 εκατ. πολιτών, καθώς όλα τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται σε έναν ατομικό.. φάκελο και τα δεδομένα τους θα μπορούν να διασταυρώνονται ανά πάσα χρονική στιγμή.Το αναβαθμισμένο σύστημα θα αντλεί πληροφορίες από τράπεζες, Κτηματολόγιο, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, Αστυνομία, Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, ΚΕΑΟ, Επιμελητήρια, αλλά και τις φορολογικές αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών με στόχο τον άμεσο εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων.
Κάθε φορολογικός φάκελος θα διαθέτει ψηφιακό φάκελο, όπου θα καταγράφεται κάθε οικονομική του κίνηση - από εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία έως ρυθμίσεις οφειλών και συναλλαγών με τρίτους. Η ΑΑΔΕ μπορεί να διατηρεί τα στοιχεία αυτά για 100 χρόνια, γεγονός που θα επιτρέπει τη διασταύρωση στοιχείων σε βάθος δεκαετιών, όχι μόνο για τον ίδιο τον φορολογούμενο αλλά και για συγγενικά πρόσωπα, συναλλασσόμενους και κληρονόμους μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων για το κράτος.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ο προϋπολογισμός του έργου – για το σκέλος που αφορά το ΠΔΕ – αυξήθηκε από 35,6 εκατ. ευρώ σε 36,3 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό προστίθενται 56,99 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 93,3 εκατ. ευρώ.
Τι θα περιλαμβάνει ο ψηφιακός φάκελος
Μεταξύ των στοιχείων που θα καταγράφονται στον ψηφιακό φάκελο περιλαμβάνονται:
-Δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων από το Μητρώο Πολιτών, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις Αστυνομικές Αρχές (ενδεικτικά: αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες παραμονής κ.λπ.)
-Στοιχεία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από τα ενδεδειγμένα μητρώα, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο
-Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Προσωπικός Αριθμό Πολίτη, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
-Στοιχεία ΑΦΜ/ΦΠΑ στην αλλοδαπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διασταύρωσής τους (όπως π.χ. μέσω του πληροφοριακού συστήματος VIES)
-Φορολογική κατοικία (ένδειξη χώρας)
- Κωδικοί Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ, NACE2)
-Στοιχεία έναρξης, μεταβολής και διακοπής δραστηριοτήτων
-Στοιχεία έδρας και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, εσωτερικού και εξωτερικού, με επισήμανση ως προς το εάν συνιστούν (α) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς ΦΠΑ και (β) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς εισοδήματος, διευθύνσεις με γεωπροσδιορισμό.
-Είδος, τρόπο και πρότυπο τήρησης λογιστικών αρχείων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ή όποιο άλλο πρότυπο προβλέπει η νομοθεσία
-Στοιχεία ΦΠΑ (υπαγωγή στο ΦΠΑ γενικά – απαλλασσόμενοι και μη –, υπαγωγή στο κανονικό ή κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα), Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών, υπαγωγής σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, υπαγωγής σε ειδικά ενωσιακά καθεστώτα (π.χ. OSS/IOSS), απόδοσης ΑΦΜ για σκοπούς ΦΠΑ
- Πληροφορίες για τυχόν ειδικά καθεστώτα φορολόγησης (π.χ. μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής φόρων και υποβολής δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, λήψη κρατικών ενισχύσεων, περαίωση, υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους ή προγράμματα επιδοτήσεων) ή για ειδικές διατάξεις-αποφάσεις (π.χ. απαγόρευση πώλησης ακινήτων, συσχέτιση με αρχή καταπολέμησης δραστηριότητας από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπαγωγή σε διαδικασία αφερεγγυότητας)
-Οικογενειακή κατάσταση και προστατευόμενα μέλη, σχέσεις μελών
-Οι εταιρικές σχέσεις νομικών προσώπων και οι συσχετίσεις λόγω εταιρικών μετασχηματισμών.
Αντικατάσταση των τριών σημερινών πυλώνων
Αντικείμενο του συνολικού έργου, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση αποτελεί η αντικατάσταση των τριών βασικών συστημάτων φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS, TAXISnet & ELENXIS) και παράλληλα ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της.
Σκοπός του έργου είναι η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους, η συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων, η αντιμετώπιση των κινδύνων της μη συμμόρφωσης και της φοροδιαφυγής, η παροχή της δυνατότητας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εργασίας των στελεχών της Αρχής, καθώς και η συμπίεση του διοικητικού κόστους.
Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των υφιστάμενων επιχειρησιακών διαδικασιών, έτσι ώστε αυτές να αναθεωρηθούν και να απλοποιηθούν. Επιπλέον, πέρα από τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος ανάπτυξης, την υλοποίηση νέων λειτουργικοτήτων και λύσεων, και την ενσωμάτωση στο έργο νέων τεχνολογιών ανάπτυξης, το έργο στοχεύει στον ανασχεδιασμό και στην ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, την προσαρμογή στις σημερινές δομές, στην απλούστευση των διαδικασιών αλλά και στο γενικότερο αίτημα πολιτών και επιχειρήσεων, που έγκειται στη παροχή βελτιωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών από την ΑΑΔΕ.
Θα υπάρξει ενσωμάτωση και αξιοποίηση υφιστάμενων εφαρμογών και υπηρεσιών, όπως είναι το EISPRAXIS, myDATA, myPROPERTY, μητρώο πλοίων, κ.λπ. Επίσης , το νέο σύστημα θα πρέπει να αξιοποιεί και να διαλειτουργεί με τα τρέχοντα συστήματα της ΑΑΔΕ, να παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με νέα μελλοντικά συστήματα ή συστήματα τρίτων φορέων, όπως για παράδειγμα τα ΟΠΣ Ανθρώπινου Δυναμικού, Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Εγγράφων, Κτηματολόγιο, κ.λπ., τα οποία να αλληλεπιδρούν με τα δομικά στοιχεία του νέου συστήματος φορολογίας.
Οι 11 δράσεις
Στις δράσεις του νέου Τaxis περιλαμβάνονται:
• Φορολογικό Μητρώο
• Δηλώσεις φορολογούμενων, Βεβαιώσεις/Εισπράξεις/Μειώσεις/Επιστροφές
• Λογιστική
• Εικόνα Φορολογούμενου
• Υποστήριξη φορολογούμενου, Γνωστοποιήσεις / Κοινοποιήσεις, Πιστοποιητικά
• Συμμόρφωση
• Ανάθεση και Διαχείριση Υποθέσεων
• Ανάλυση Κινδύνων
• Υποστήριξη Ελέγχων και Επιτόπιων Ελέγχων
• Διοικητική Πληροφόρηση και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης
• Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων και Δίαυλος Διαλειτουργικότητας
• Μητρώο Κινητών και Ακίνητων στοιχείων περιουσίας
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr