Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό τουλάχιστον 6 Ρίχτερ στην δημοσιότητα έρχεται βίντεο-γράφημα για το πως ένα χτύπημα άνω των 7 Ρίχτερ στην Άνυδρο θα μπορούσε να.. οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές σε νησιά των Κυκλάδων.
Τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο θα εξαπλωθούν σε όλες τις Κυκλάδες και τα αποτελέσματα θα είναι για ορισμένα από αυτά καταστροφικά λόγω της έντασης της ενέργειας που εξαπολύει η φύση σε μια τέτοια “έκρηξη”.
Τα “πρωτεύοντα” θα τα αντέξουν αλλά τα “δευτερεύοντα” κύματα θα είναι τα καταστροφικά.
Σαντορίνη, Ίος, Αμοργός, Νάξος μαζί με τα μικρά Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Σίκινος, Ανάφη, Φολέγανδρος, Πάρος, Αντίπαρος ενώ μέχρι και η μακρινή Σίφνος θα δεχθούν τα βίαια χτυπήματα του Εγκέλαδου.
Η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε αρχικά κοντά στην Καλντέρα, μετακινήθηκε προς το Κολούμπο και εδώ και έξι ημέρες εντοπίζεται στην Άνυδρο. Το «ξύπνημα» περισσότερων ρηγμάτων είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Η ανησυχία των σεισμολόγων για τον χορό των Ρίχτερ στη Σαντορίνη χτυπάει «κόκκινο» μετά και τα χθεσινά 5,2 Ρίχτερ.
Μετά τη μεγαλύτερη δόνηση που έχει καταγραφεί έως τώρα στην περιοχή, αυτή των 5,2 Ρίχτερ, αρκετοί σεισμολόγοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός και επίκειται μεγαλύτερος.
Λίγο πριν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο Mega από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται, για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στο νησί, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος.
«Δεν μπορούν τα 5,2 Ρίχτερ να θεωρηθούν κύριος σεισμός, γιατί η διαφορά του είναι πιο μικρή από τους υπόλοιπους σεισμούς. Είναι όμως θετική εξέλιξη, γιατί με αυτό τον σεισμό εκτονώνονται περισσότερο οι δυνάμεις μέσα στην ακολουθία, η οποία παραμένει ιδιαίτερα έντονη από το Σάββατο που είχε εκδηλωθεί η αρχή της μέχρι σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Δεν είναι ίσως άλλωστε τυχαία ότι οι αρχές ετοιμάζονται με μεταφορά ειδικών οχημάτων και τμημάτων αστυνομίας, πυροσβεστικής, στρατού και κάθε άλλης υπηρεσίας.
Την ίδια στιγμή ο Κώστας Παπαζάχος δηλώνει: Το σενάριο των 6 Ρίχτερ είναι πάνω στο τραπέζι
«Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6 λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου.
Από τις 26 Ιανουάριου που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία στο νησί έως τις 4 Φεβρουάριου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ ανίχνευσε περισσότερους από 7.700 σεισμούς. Στο επίκεντρο της μελέτης του, τα πολλά ρήγματα της περιοχής.
«Είναι μία πρωτόγνωρη ακολουθία αυτή που ζούμε. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά κανονικά ενεργά ρήγματα, τα οποία συνδέονται με αυτή τη σεισμικότητα. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα ρήγματα έχουν δραστηριοποιηθεί, σίγουρα δεν είναι ένα ή δύο, έχουν μήκος που δεν ξεπερνά τα 15 – 20 χλμ», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καβύρης.
Σαντορίνη: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι, οι ειδικοί θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ώρες, υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που δεν αποκλείουν τα χειρότερα.
«Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού εύχομαι να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής, μπορεί να είναι της τάξης του 7», είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Κι όλα αυτά, ενώ υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση βρίσκονται και οι ηφαιστειακές διεργασίες στην περιοχή.