Κόντρα στις κυβερνητικές φανφάρες περί ανάπτυξης και αύξησης μισθών, τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με το εισόδημά τους να εξαντλείται πολύ πριν τελειώσεις ο μήνας.
Το κόστος στέγασης και διαβίωσης στην χώρα έχει εκτοξευθεί. Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται, οι τιμές των αγαθών και των ενοικίων πλέον είναι εξωφρενικές, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει υποτίθεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελούν εμπαιγμό για τους πολίτες.
Η κατάσταση είναι πλέον δυσβάσταχτη με τους μικρομεσαίους να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να τρέμουν ότι μπορεί να χάσουν τα σπίτια τους. Επιπλέον, η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγεία και εκπαίδευση για πολλούς είναι πλέον πολύ δύσκολη.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, τρία στα πέντε νοικοκυριά (60%) δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον το μήνα και ότι τα χρήματα τελειώνουν στην 19η μέρα. Παράλληλα, τρία στα πέντε δηλώνουν αδυναμία αποταμίευσης ενώ ένα στα δέκα ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους με τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία έχει ουσιαστικά επιτρέψει το ράλι της ακρίβειας.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική πίεση παραμένει έντονη, με το 60% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλον τον μήνα και το 81,6% να αδυνατεί να αποταμιεύσει. Επιπλέον, το 11,7% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
Παράλληλα, τονίζεται ότι η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τους λογαριασμούς επηρεάζουν σχεδόν όλα τα νοικοκυριά. Το 72,4% περιορίζει άλλες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών, ενώ πάνω από το 60% βλέπει αύξηση στα έξοδα διατροφής και στέγασης.
Όπως αναφέρεται, οι πολίτες ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, με βασικές προτεραιότητες την αύξηση μισθών και συντάξεων (69%), τον έλεγχο της αισχροκέρδειας (52,7%) και τη μείωση φόρων (45,9%). Η κυβερνητική πολιτική αξιολογείται πιο αρνητικά από προηγούμενες χρονιές.