15 Μαρ 2025

Με εντολή Τραμπ αμερικανικά μαχητικά ισοπεδώνουν τις βάσεις των Χούθι

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν ένα συντριπτικό και ισοπεδωτικό κύμα στρατιωτικών επιθέσεων κατά των Χούθι στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μία δραματική κλιμάκωση κατά της ιρανικής υποστηριζόμενης οργάνωσης, η οποία όμως έχει αποδείξει ότι διαθέτει μαχητική ισχύ.

Οι Χούθι μπορεί να μην έχουν την τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ, αλλά έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι ένας σκληροτράχηλος και απρόβλεπτος αντίπαλος, με ικανότητα να αντέχει και να ανταποδίδει τα χτυπήματα.

Επιχειρήσεις από πολεμικά πλοία και μαχητικά – Ολική εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων

Αμερικανικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν ισχυρά και ακριβή πλήγματα σε στρατηγικούς στόχους των Χούθι, καταστρέφοντας ραντάρ, συστήματα αεράμυνας και σημεία εκτόξευσης drones, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μόνο την αρχή μιας εκστρατείας που στοχεύει στην ολοκληρωτική εξουδετέρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της οργάνωσης.

«Δεν θα ανεχτούμε τις επιθέσεις» – Ηχηρή προειδοποίηση στην Τεχεράνη

Ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ξεκαθάρισε πως οι επιθέσεις των Χούθι σε αμερικανικά πλοία και στρατεύματα «δεν θα γίνουν ανεκτές» και προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει «συντριπτική φονική δύναμη» έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της. Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν, το οποίο αποτελεί βασικό υποστηρικτή των Χούθι, ενισχύοντας τις ανησυχίες για γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.