31 Μαρ 2025

Η ευρωπαϊκή χώρα όπου οι γυναίκες δεν βρίσκουν συντρόφους – «Είναι οι πιο ψηλές στον κόσμο»

 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2023, το 53,68% του πληθυσμού της Λετονίας ήταν γυναίκες, ενώ οι άντρες αντιπροσώπευαν μόλις το 46,32%. Αυτή η διαφορά δεν αποτελεί απλώς ένα στατιστικό στοιχείο αλλά έχει πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται παγιδευμένες σε μια κατάσταση όπου η εύρεση συντρόφου έχει μετατραπεί σε δύσκολη υπόθεση.

Η κοινωνιολόγος Baba Bela, σε συνέντευξή της στο BBC, εξήγησε ότι η Λετονία έχει «τη μεγαλύτερη ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών», με έναν ανησυχητικό αριθμό: «Για κάθε 84 άνδρες, αντιστοιχούν 100 γυναίκες». Αυτή η δυσαναλογία μεταφράζεται σε αυξημένη ανησυχία για πολλές γυναίκες στη Λετονία, οι οποίες φοβούνται ότι ίσως μείνουν μόνες για πάντα λόγω της έλλειψης ανδρών στη χώρα.

Γιατί οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα δεν βρίσκουν σύντροφο

Εκτός από την αριθμητική ανισορροπία, ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των φύλων. Το 2022, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Λετονία ήταν 70,1 έτη, ενώ των γυναικών έφτασε τα 79,9 έτη, σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Λετονίας.

Αυτό αντικατοπτρίζει ένα χάσμα 9,8 ετών, το οποίο συμβάλλει στην πληθυσμιακή ανισορροπία, καθώς οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες συντρόφους τους.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανδρικής θνησιμότητας, ειδικά μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 40 ετών λόγω αιτιών όπως τροχαία ατυχήματα, αλκοολισμός και εργατικά δυστυχήματα, έχει οδηγήσει στη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων. Η Baba Bela τόνισε ότι η ανδρική θνησιμότητα είναι «τριπλάσια από εκείνη των γυναικών» στην ίδια ηλικιακή ομάδα, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της ανισορροπίας φύλου στη Λετονία.

Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, πολλές Λετονές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν σύντροφο μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η Dana Lucía, μια influencer με πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές στο YouTube, έκανε αυτό το φαινόμενο viral, εξηγώντας ότι στη Λετονία «υπάρχουν 16 γυναίκες που μένουν χωρίς κανέναν άνδρα», γεγονός που έχει ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις αιτίες πίσω από αυτήν την ανισορροπία.

Οι νεότερες, μορφωμένες και έξυπνες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να δημιουργήσουν μια σταθερή σχέση. Αυτό αναδεικνύει πως, ακόμη και σε μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε προηγμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, η αναζήτηση συντρόφου αποτελεί μια συνεχή πρόκληση.

Η ιστορία της Λετονίας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανισορροπία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα υπέστη μεγάλες απώλειες στον ανδρικό πληθυσμό, αφήνοντας ένα δημογραφικό αποτύπωμα που παραμένει αισθητό μέχρι και σήμερα. Με την πάροδο των χρόνων, πολλές Λετονές μετανάστευσαν σε άλλες χώρες αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές και κοινωνικές ευκαιρίες, γεγονός που διαιώνισε ακόμη περισσότερο αυτήν τη δυσαναλογία στον πληθυσμό.

Αυτή η γυναικεία μετανάστευση, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων νεαρών ανδρών στη Λετονία, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να στραφούν προς το εξωτερικό για να βρουν σύντροφο.

Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα και σπάνια αναφερόμενη πτυχή στις συζητήσεις για την κοινωνική ζωή στη Λετονία είναι το γεγονός ότι οι Λετονές είναι οι πιο ψηλές γυναίκες στον κόσμο, με μέσο ύψος 1,70 μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία του Confidencial.

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να επηρεάζει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες βλέπουν τις γυναίκες, καθώς κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι το ύψος τους αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία σχέσεων στο άμεσο κοινωνικό τους περιβάλλον. Αν και το ύψος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την αναζήτηση συντρόφου, το φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει στην αντίληψη ότι οι Λετονές αντιμετωπίζουν μια επιπλέον πρόκληση στον τομέα των σχέσεων.

Αυτό το φαινόμενο έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ευρύτερο επίπεδο. Στη Λετονία, οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό ποσοστό των φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας το 60% των εγγραφών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γυναικών, το οποίο θα έπρεπε να δημιουργεί ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών. Παρ’ όλα αυτά, οι δυσκολίες στην εύρεση συντρόφου παραμένουν κυρίαρχη ανησυχία.