1 Ιουλ 2025

Απίστευτο - Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων πουλά σε τιμές χαμηλότερες έως 14% σε ξένες αγορές σε σχέση με την Ελληνική

 

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 20% στο δωδεκάμηνο.

Τα αστυνομικά μέτρα στην αγορά διώχνουν τα προϊόντα στο εξωτερικό.
Στις αγορές του εξωτερικού στράφηκε η βιομηχανία τροφίμων μετά το κυνήγι περιορισμού των τιμών και τους αυστηρούς... ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα κυβερνητικά μέτρα διώχνουν τα εγχώρια προϊόντα πρώτης ποιότητας σε άλλες πιο δυναμικές αγορές που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με την εγχώρια.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο να σημειωθεί αποσύρεται σήμερα Τρίτη 1η Ιουλίου.
Ωστόσο ο υπουργός επί της Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με επιστολές προς τη Βιομηχανία τροφίμων και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ τους διαβεβαιώνει ότι θα ρίξει πρόστιμα στην περίπτωση που ανεβάσουν τις τιμές μετά την κατάργηση του πλαφόν.
Η εφαρμογή του πλαφόν συμπλήρωσε πέντε χρόνια ζωής ενώ η αποτελεσματικότητά του δεν αξιολογήθηκε.
Η στάση της βιομηχανίας τροφίμων δείχνει ότι επιλέγει να φτιάχνει προϊόντα σε πιο χαμηλές τιμές εξασφαλίζοντας όμως υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε μεγαλύτερες αγορές από την ελληνική.

Ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 2%

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τον Μάιο του 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2024, παρουσίασε αύξηση 2,0% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2024 με το 2023.
Ειδικότερα η αγορά των τιμολογίων του ρεύματος πήρε «φωτιά» αφού ενισχύθηκε κατά 20,6%.
Ακολούθησαν η Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων + 8,6, η παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων +7,9, η κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες +6,2 η κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού +5,5, Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων +4,6, η ποτοποιία +4,6, η παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων +2,5 και η Βιομηχανία τροφίμων +2,3.
Αντίθετα στις αγορές του εξωτερικού τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου «ταξίδεψαν» με χαμηλότερες τιμές έφτασαν στο – 20,6% και η Βιομηχανία τροφίμων με – 14,1%.

Μηνιαίες μεταβολές, μηνός Μαΐου 2025, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2025

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 1,5%, τον μήνα Μάιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2025, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
Η Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -5,2 ενώ η Βιομηχανία τροφίμων με άνοδο +0,6.
Η μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 0,6% προήλθε κυρίως από τη ενέργεια που οι τιμές της μειώθηκαν κατά 11% και της Βιομηχανία τροφίμων -0,7
σε επίπεδο μήνα.

Ο δείκτης τα τελευταία 5 χρόνια

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της εγχώριας αγοράς του 2019 ήταν στις 93,67 μονάδες και ανέβηκε στις 135 μονάδες το 2022.
Το 2023 ο δείκτης υποχώρησε στις 124,93 μονάδες και το 2024 στις 121,92 μονάδες.
Οι πιέσεις για πιο χαμηλές τιμές από τη βιομηχανία οδήγησε τις επιχειρήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την προώθηση των προϊόντων σε ξένες αγορές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.bankingnews.gr