12 Ιουλ 2025

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ...ΑΥΞΗΣΕΙΣ.....ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ


Γιατί ανεβαίνουν διαρκώς οι τιμές...

Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στο ψυχολογικό όριο του 2% στον πληθωρισμό, στην Ελλάδα οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, με την κυβέρνηση να μοιάζει είτε απρόθυμη είτε ανίκανη να παρέμβει ουσιαστικά. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (HICP) για τον.. Ιούνιο του 2025 δείχνει ετήσιο πληθωρισμό 3,6%, από 3,3% τον Μάιο. Αντίθετα, η Ευρωζώνη κινήθηκε στο 2%, επιτυγχάνοντας σχεδόν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Ετσι, ενώ η Ευρώπη επανέρχεται σταδιακά σε τιμολογιακή ομαλότητα, η Ελλάδα παραμένει «παγιδευμένη» σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, με την Πολιτεία να μην παίρνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Κι όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στην επικοινωνιακή διαχείριση αφήνοντας τους πολίτες να σηκώνουν το βάρος της ακρίβειας χωρίς ουσιαστική στήριξη. Η ελληνική απόκλιση δεν είναι προσωρινή, είναι σταθερή και εντεινόμενη. Κι όμως, η κυβερνητική ρητορική κάνει λόγο για μείωση της ακρίβειας την ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν.


Οι τιμές ανεβαίνουν, τα μέτρα απουσιάζουν

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάιος 2025), ο Εθνικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στο 2,5%, με ισχυρή ώθηση από τη στέγαση (+10,9%) και την ενέργεια. Ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 18%, το φυσικό αέριο κατά 11%, ενώ τα τρόφιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (+2,6%).

Η κυβέρνηση αρκείται σε μέτρα σποραδικά και ανεπαρκή ώστε να ανακόψουν τη σπειροειδή αύξηση τιμών. Ταυτόχρονα, αρνείται να αγγίξει κρίσιμους τομείς, όπως η ρύθμιση της αγοράς ενοικίων ή ο πραγματικός έλεγχος της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και στις μεταφορές.

Το πρόβλημα

Η κυβέρνηση διαφημίζει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ. Όμως τι αξία έχει η ανάπτυξη όταν ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης χωρίς τρόφιμα και ενέργεια, εκτινάσσεται στο 4% πλήττοντας τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, τα ενοίκια και τελικά την καθημερινότητα;

Οι τιμές ανεβαίνουν μόνο λόγω πολέμων ή διεθνών κρίσεων: αυτές οι εξηγήσεις είναι πλέον ξεπερασμένες. Το πρόβλημα είναι εσωτερικό, δομικό και πολιτικό: είναι η αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει τη φούσκα στα ακίνητα, να προστατεύσει τους ενοικιαστές, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και να σταθεροποιήσει την αγορά. Ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γερμανία βλέπουν αποκλιμάκωση, η Ελλάδα κινείται στον αντίποδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο πληθωρισμός για το σύνολο του έτους αναμένεται στο 2,6%, αλλά με δομικό δείκτη στο 3,6%. Κοινώς, η ακρίβεια θα μείνει ακόμα κι αν πέσει λίγο η γενική τιμή.

Η κοινωνία πληρώνει

Η ακρίβεια δεν είναι απλώς ποσοστά, είναι καθημερινότητα. Η αύξηση στα ενοίκια έχει μετατρέψει την εύρεση σπιτιού σε εφιάλτη για τους νέους και τους φοιτητές. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι δυσθεώρητοι το δίμηνο για οικογένειες μεσαίου εισοδήματος. Και το καλάθι του σούπερ μάρκετ παραμένει γεμάτο… αέρα.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις οικονομολόγων, η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στην εικόνα αντί στην πραγματικότητα. Επικαλείται τη μείωση της ανεργίας αλλά αγνοεί την έκρηξη της μερικής και κακοπληρωμένης απασχόλησης.

Ο πληθωρισμός του Ιουνίου είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Όχι γιατί η αύξηση κατά 3,6% είναι από μόνη της ακραία, αλλά γιατί έρχεται ως συνέχεια μιας μακράς περιόδου αδράνειας και κυβερνητικής επικοινωνιακής φούσκας.