Κόστος στέγασης και ακτοπλοϊκά οι βασικοί λόγοι. Οι αφίξεις Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών εμφανίζονται σε πτώση, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στην πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά και στη ζήτηση για εστίαση και λοιπές τουριστικές υπηρεσίες.
Μειωμένες εμφανίζονται εφέτος οι τουριστικές ροές προς τους δημοφιλέστερους νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων, με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο να καταγράφουν αισθητές απώλειες, κυρίως από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
Οι αφίξεις Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών εμφανίζονται σε πτώση, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στην πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά και στη ζήτηση για εστίαση και λοιπές τουριστικές υπηρεσίες.
Η εικόνα είναι ενδεικτική της διαφοροποίησης που παρουσιάζει φέτος η τουριστική περίοδος, με τις κρατήσεις από Ευρώπη να υποχωρούν αισθητά, ειδικά για τους δύο εμβληματικούς προορισμούς υψηλής επισκεψιμότητας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Οι απώλειες από τις ευρωπαϊκές αγορές στη Μύκονο αγγίζουν διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ενώ στη Σαντορίνη η κάμψη είναι ακόμα πιο έντονη, με μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής από 3 σε 2,7 διανυκτερεύσεις.
Αντιθέτως, οι τουρίστες από ΗΠΑ και Ισραήλ φαίνεται να καλύπτουν εν μέρει τα κενά. Στη Μύκονο, η αυξημένη παρουσία Αμερικανών και Ισραηλινών επισκεπτών εξισορροπεί την απώλεια από Ευρωπαίους, με τη διάρκεια παραμονής μάλιστα να εμφανίζει μικρή άνοδο.
Παρόμοια τάση παρατηρείται και στην Πάρο, η οποία διατηρεί σταθερή εικόνα από Ευρώπη, αλλά σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, υποδηλώνοντας μια στροφή σε νέα κοινά.
Η γενική εικόνα παραμένει επιφυλακτική
Η γενική εικόνα, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική, με τους τουριστικούς φορείς να αναμένουν τις εξελίξεις του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου για να διαμορφωθεί η τελική εκτίμηση της χρονιάς. Αν και η σεζόν ξεκίνησε με «κοιλιά» τον Μάιο και τον Ιούνιο, τα πρώτα στοιχεία του Ιουλίου αφήνουν περιθώριο συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η χρονιά, στην πιο απαισιόδοξη εκδοχή της, θα φτάσει τα περσινά επίπεδα.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η εξέλιξη των τιμών. Η μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο τον Μάιο ήταν ελαφρώς μειωμένη κατά 0,8% σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ενώ η πληρότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε ελαφρώς στο 62%. Αντίθετα, τα καταλύματα τύπου Airbnb κατέγραψαν πτώση στην πληρότητα κατά περίπου 2%, παρά την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων μονάδων και των τιμών.
Τέλος, ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την εφετινή τουριστική ροή, ιδιαίτερα από ευρωπαϊκές χώρες, είναι το κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων προς και μεταξύ των νησιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μετακινήσεις με ταχύπλοα σκάφη, κυρίως στις ενδονησιωτικές συνδέσεις.
Χαρακτηριστικά, στη γραμμή Πειραιάς – Μύκονος, παρότι το εισιτήριο με συμβατικό πλοίο παρουσιάζει μείωση της τάξης του 5,25%, η αντίστοιχη τιμή με ταχύπλοο έχει αυξηθεί κατά 11,76%, καθιστώντας τη μετάβαση πιο δαπανηρή για τον μέσο επισκέπτη.
Ακόμα πιο έντονη είναι η απόκλιση στη γραμμή Νάξος – Πάρος, όπου η τιμή με ταχύπλοο έχει αυξηθεί κατά 32,80%, παρά τη μικρή μείωση κατά 3,63% στα συμβατικά δρομολόγια. Οι αυξήσεις αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά για τους Ευρωπαίους τουρίστες, οι οποίοι συχνά σχεδιάζουν διαδοχικές επισκέψεις σε περισσότερα από ένα νησιά.