Είναι εντυπωσιακό πόσα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία των ανθρώπων και ειδικά των μικρών παιδιών τα -κατά τα λοιπά- «αθώα» φρουί-ζελέ, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, της πιθανής αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο συστατικό του, αλλά και του.. γεγονότος ότι οι sugar-free συσκευασίες τους, περιέχουν το γλυκαντικό στοιχείο «σουκραλόζη» που αποδείχθηκε ότι προκαλεί καρκίνο του εντέρου και διαλύει το ανθρώπινο DNA!
Τι προκαλούν:
- Αύξηση σακχάρου στο αίμα: Το ζελέ φρούτων, ειδικά αυτό με προσθήκη ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ανησυχητικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.
- Πιθανό καρκίνο
- Διάλυση του DNA του εντέρου
- Αύξηση βάρους: Εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, το ζελέ φρούτων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη.
- Αλλεργικές αντιδράσεις: Μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε κάποιο από τα συστατικά του ζελέ, όπως τα φρούτα ή η ζελατίνη.
- Πεπτικά προβλήματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση ζελέ μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα ή διάρροια, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στο έντερο.
- Προβλήματα με τα δόντια: Η ζάχαρη στο ζελέ μπορεί να συμβάλει στην τερηδόνα, ειδικά αν δεν τηρείται σωστή υγιεινή των δοντιών.
Έτσι, έστω και αν επιλέξετε φρουί-ζελέ χωρίς ζάχαρη, κι ενώ νομίζετε ότι θα αποφύγετε τα παραπάνω, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, καθώς αυτά που κυκλοφορούν τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, περιέχουν το επικίνδυνο γλυκαντικό «σουκραλόζη».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε τη σουκραλόζη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, είναι γενοτοξική και επιβλαβής για το DNA.
Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η σουκραλόζη, ευρέως γνωστή με την εμπορική ονομασία Splenda®.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν ρίξει φως στην παραγωγή ορισμένων λιποδιαλυτών ενώσεων στο έντερο μετά την κατανάλωση σουκραλόζης, αυτή η νέα μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ένωση που ονομάζεται οξική-σουκραλόζη-6 (sucralose-6-acetate).
«Η νέα μας μελέτη τεκμηριώνει ότι η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γενοτοξική. Βρήκαμε επίσης ίχνη οξικής-σουκραλόζης-6 στη σουκραλόζη του εμπορίου, ακόμη και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί», δήλωσε η Σούζαν Σίφμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ορίσει ως όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονοτοξικές ουσίες τα 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ίχνη της οξικής-σουκραλόζης-6 σε ένα ημερήσιο ζαχαρούχο ρόφημα υπερβαίνουν αυτό το όριο.
Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, που παράγεται ως μεταβολίτες όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν σουκραλόζη.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη γονοτοξικότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα αίματος.
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά.
«Διαπιστώσαμε πως η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γενοτοξική και πως διέλυσε αποτελεσματικά το DNA στα κύτταρα που εκτέθηκαν στη χημική ουσία», ανέφερε η Σίφμαν.
Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τις επιδράσεις της οξικής-σουκραλόζης-6 στους ιστούς του ανθρώπινου εντέρου.
Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη αναδείξει τον αρνητικό αντίκτυπο της σουκραλόζης στην υγεία του εντέρου, γεγονός που ώθησε την ομάδα να εμβαθύνει περισσότερο.
«Όταν εκθέσαμε τη σουκραλόζη και την οξική-σουκραλόζη-6 σε επιθηλιακούς ιστούς του εντέρου – τον ιστό που επενδύει το τοίχωμα του εντέρου – διαπιστώσαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό, καταστρέφοντας τα σημεία όπου συνδέονται τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου», εξήγησε η Σίφμαν.
Ένα διαρρέον έντερο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς επιτρέπει σε ουσίες που θα έπρεπε να αποβάλλονται μέσω των κοπράνων να διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση σε κύτταρα του εντέρου που εκτέθηκαν στη οξική-σουκραλόζη-6.
«Η έρευνα αυτή εγείρει πλήθος ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σουκραλόζη και τους μεταβολίτες της.
Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, διότι τα στοιχεία πληθαίνουν ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Αν μη τι άλλο, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη. Είναι κάτι που δεν πρέπει να τρώτε», κατέληξε η ερευνήτρια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B».
Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρόσφατα σχεδόν όλα τα κρατικά νοσοκομεία έδιναν φρουί-ζελέ στους ασθενείς τους, αλλά με την δημοσοποίηση των στοιχείων έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από άλλα επιδόρπια.