Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ για «ειρήνευση εντός 50 ημερών»-παρά την απόρριψη των ρωσικών θέσεων για εξασφάλιση της ασφάλειας των ρωσόφωνων κατοίκων της Ουκρανίας, την αποναζιστικοποίηση της χώρας, την... απαγόρευση ένταξης στο ΝΑΤΟ κλπ.
Πηγές του Κρεμλίνου αναφέρουν ότι ο Β.Πούτιν θεωρεί ότι «η μεν ρωσική οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι πολύ ισχυρές ώστε να ανταπεξέλθουν στις οποιασδήποτε δυτικές κυρώσεις, αλλά από την άλλη δεν είναι ικανή η Ευρώπη να αμυνθεί στα νέα ρωσικά όπλα αν τυχόν κτυπηθεί η ρωσική ενδοχώρα»!
Και η αναφορά δείχνει προς χρήση MRBM Oreshnik του οποίου μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 60 μονάδες. Πρακτικά ακατάρριπτος με επανεισερχόμενες από το διάστημα 9-12 συμβατικες κεφαλές, μπορεί να «τελειώσει» για πάντα μία περιοχή ίση με το κέντρο του Βερολίνου.
Αυτά ακριβώς μετέφερε πηγή του Κρεμλίνου σε δυτικό πρακτορείο ειδήσεων: «Οι απειλές της Ουάσινγκτον προς τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από επίδειξη αποικιοκρατικής λογικής ξεπεσμένων αριστοκρατών που νομίζουν ότι είναι αυτοί είναι αρχοντάδες και οι άλλοι υπηρέτες τους.
Αν δεν δεχθούν τους όρους μας και ρίξουν τα όπλα τους πάνω μας, η νύχτα θα σκεπάσει την Δυτική Ευρώπη»»
«Ο Πούτιν θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό του θέλει», είπε στο πρακτορείο Reuters μία από αυτές τις πηγές του Κρεμλίνου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση του με τον Τραμπ και είχε καλές συνομιλίες με τον Γουίτκοφ αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας προηγούνται», σημείωσε το πρόσωπο αυτό.
Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν τ, ότι η Ουκρανία θα κηρύξει ουδετερότητα και θα περιορίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, ότι θα προστατευθούν οι ρωσόφωνοι κάτοικοί της και ότι το Κίεβο θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών του. Είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει μια εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο, είπαν οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.
Mια αξιοπερίεργη σύμπτωση: Οι 50 ημέρες προθεσμίας στο τέλος τους έχουν την συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Κινέζο Σι. Ποιος θα τοτμήσει να κτυπήσει την ισχυρότερη πυρηνική και την ισχυρότερη συμβατική δύναμη του πλανήτη;
Η Ρωσία ελέγχει το 12% του ουκρανικού εδάφους (εξαιρουμένης της Κριμαίας που πλέον λογίζεται ρωσικό έδαφος), και μαζί με την Κριμαία ελέγχει το 23% της ουκρανικής επικράτειας του 20140
Η Ρωσία σήμερα ελέγχει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, όλη την επαρχία του Λουχάνσκ, πάνω από το 70% των περιοχών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας και λίγα εδάφη στο Χάρκοβο, το Σούμι και το Ντνιπροπετρόφσκ.
Δημοσίως, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι οι πέντε πρώτες περιοχές (η χερσόνησος της Κριμαίας και οι τέσσερις ανατολικές επαρχίες) πλέον αποτελούν τμήμα της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του ώστε να υπάρξει ειρήνη.
Η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος, κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει. Αν κάποιοι υπερβούν τα όρια, υπάρχουν και δικά μας όπλα για να συνέλθουν»
Αναφερόμενη στις απειλές των δασμών, η δεύτερη πηγή του Reuters είπε ότι ο Τραμπ έχει μικρή επιρροή στον Πούτιν και άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αν η Ουάσινγκτον επιβάλει δασμούς στους αγοραστές του ρωσικού αργού, η Μόσχα και πάλι θα βρει κάποιον τρόπο να το διαθέτει στις διεθνείς αγορές.
«Ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι ο Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος που μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα αλλά ελίσσεται ώστε να αποφύγει να τον εκνευρίσει υπερβολικά», είπε η πηγή.
Μία από τις πηγές είπε εξάλλου ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανόν να υπάρξει μια κλιμάκωση της κρίσης και υπογράμμισε πόσο επικίνδυνες είναι οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμο. Προέβλεψε ωστόσο ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.