18 Ιουλ 2025

Σύνταξη στα βαθιά γεράματα: Η Eurostat δείχνει την Ελλάδα ως μία από τις χώρες με το μικρότερο εργασιακό βίο

 


Αυξητική τάση έχει η διάρκεια του εργασιακού βίου των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με την Eurostat.

Αύξηση στη μέση διάρκεια του εργασιακού βίου καταγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2024, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ αναμένεται να εργαστεί κατά μέσο όρο 37,2 χρόνια στη διάρκεια της ζωής του, παρουσιάζοντας αύξηση 2,4 ετών σε σύγκριση με το 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 34,8 χρόνια.

Η διάρκεια του εργασιακού βίου αντανακλά την αναμενόμενη χρονική περίοδο κατά την οποία ένα άτομο συμμετέχει ενεργά στην αγορά εργασίας, είτε ως εργαζόμενος είτε ως άνεργος, με βάση τις τρέχουσες τάσεις απασχόλησης και δημογραφικές παραμέτρους.

Ωστόσο, η διάρκεια αυτή διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών. Στην κορυφή της κατάταξης για το 2024 βρίσκονται οι Κάτω Χώρες, με μέση διάρκεια εργασιακού βίου τα 43,8 έτη. Ακολουθούν η Σουηδία με 43,0 έτη, η Δανία με 42,5, η Εσθονία με 41,4, η Ιρλανδία με 40,4 και η Γερμανία με 40,0 έτη. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στη Ρουμανία (32,7 έτη), την Ιταλία (32,8) και την ομάδα των Κροατία, Ελλάδα και Βουλγαρία, με 34,8 έτη η καθεμία.

eurostat38_9904f.jpeg

Η εικόνα διαφοροποιείται και ανά φύλο. Για τους άνδρες, η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην ΕΕ ήταν 39,2 έτη. Οι άνδρες στην Ολλανδία φέρονται να έχουν τη μεγαλύτερη εργασιακή πορεία, με μέσο όρο τα 45,7 χρόνια, ακολουθούμενοι από τους Δανούς με 44,2 και τους Σουηδούς με 44,0 χρόνια. Αντίθετα, τις μικρότερες διάρκειες εμφανίζουν οι άνδρες στη Ρουμανία (35,9 έτη), την Κροατία και τη Βουλγαρία (36,0 έτη).

Για τις γυναίκες, ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν χαμηλότερος, στα 35,0 έτη, υποδηλώνοντας μια εμμένουσα ανισότητα στη διάρκεια επαγγελματικής συμμετοχής. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένα κράτη-μέλη οι γυναίκες παρουσιάζουν αξιοσημείωτα υψηλές επιδόσεις. Πρωτοπόρος είναι η Εσθονία, όπου οι γυναίκες αναμένεται να εργάζονται κατά μέσο όρο 42,2 χρόνια, ακολουθούμενη από τη Σουηδία (42,0) και την Ολλανδία (41,8). Αντιθέτως, οι μικρότερες διάρκειες καταγράφηκαν στην Ιταλία (28,2), τη Ρουμανία (29,2) και την Ελλάδα (31,1).

Η τάση αύξησης της διάρκειας του εργασιακού βίου τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει ποικίλους παράγοντες: τη συνεχιζόμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την ανάγκη των εργαζομένων να παραμείνουν περισσότερο ενεργοί επαγγελματικά λόγω δημογραφικών και οικονομικών πιέσεων. Η γήρανση του πληθυσμού σε πολλά κράτη-μέλη και η πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία ωθούν τόσο τα άτομα όσο και τις κυβερνήσεις προς πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ επισημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στη διάρκεια του εργασιακού βίου παραμένει σημαντική, παρά τη σταδιακή σύγκλιση που παρατηρείται σε αρκετές χώρες. Στην Εσθονία, για παράδειγμα, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη διάρκεια εργασιακής ζωής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των ανδρών, γεγονός που αντανακλά τις υψηλές συμμετοχές των γυναικών στην αγορά εργασίας και την πολιτική στήριξης προς τις εργαζόμενες μητέρες.

https://www.dnews.gr/